USA 2012: Fagforeningerne taber til højrefløjen

17. aug 2011
Magtkampen mellem fagforeninger og højrefløjen i USA blev færdig i nat. Republikanerne har nu en stemmes flertal i Wisconsins senat.

Kampen om offentligt ansattes ret til kollektive forhandlinger i den amerikanske stat Wisconsin er indtil videre tabt for fagforeningerne.

Fagforeninger kastede alle kræfter ind i opgøret med den konservative guvernør i staten Wisconsin, men den gik ikke.

Kampen om et tilbagekalde flere republikanske senatores mandater blev endeligt færdig i nat. Højrefløjen har bevaret sit flertal på en stemme.
Striden ses som en generalprøve på fagforeningernes styrke ved det kommende præsidentvalg i 2012. Kampen stod i alt om 9 politikeres fremtid.

Smadrer fagforeningerne

Staten Wisconsin blev for alvor kendt politisk, da den nyvalgte guvernør Scott Walker i februar med støtte af et nyvalgt højreorienteret kongres (begge kamre) besluttede at fjerne de offentligt ansatte ret til kollektive forhandlinger og flere andre rettigheder.

I ugevis gemte demokratiske senatorer sig i nabostaten for at blokere for en afstemning, men de blev udmanøvreret. Massive strejker mod Wisconsins og andre staters forsøg på at smadre fagforeningerne gik landet over.

Mange troede fejlagtigt, at der var tale om et ”arabisk forår” i USA. Snarere var det forargelse over fjernelse af nedarvede rettigheder for organiserede offentligt ansatte som skolelærere, politikfolk og brandmænd.

[pagebreak]

I statens Wisconsins grundlov kan man tilbagekalde folkevalgtes mandat, hvis nok borgere er utilfredse. Det medførte en kampagne mod højreorienterede republikanere.

Ville annullere valget

Disse svarede igen med at forsøge at annullere valget af ledende demokrater, der var flygtet ud af staten.

Antallet af underskrifter var overvældende stort og fagforeningerne kastede al deres magt og mange penge ind i kampen – ligeledes gjorde en stribe virksomheder og  ultrahøjreorienterede organisationer, mange af dem allierede med te-selskabs bevægelsen.

Tanken fra begge sider var at vippe de politikere politikere, der sat løst ved valget i 2010. I alt kom ni på genvalg.

Resultatet

En demokrat sikrede sit genvalg den 19. juli, men den 9. august blev resultatet så godt som afgjort, da det lykkedes at fjerne to republikanere mens fire overlevede.

I nat dansk tid overlevede to demokrater.

Det betyder, at højrefløjen stadig har en enkelt stemmes flertal i Wisconsins senat (17-16). Næste fase i krigen mellem fagforeningerne bliver lokalvalgene i 2012 sideløbende med præsidentvalget.

Stemmedeltagelsen har været betydelig, og følelsderne går højt i fagbevægelsen om dette. Højrefløjen i amerikanske delstater står stærkt. Fagforeningerne har allerede meddelt, at de vil fokusere mest på lokalvalg i 2012.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.