Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Raser over folk, der står uden for fagforeninger: "Nasserøve"

16. sep 2019
Dansk Metal Horsens og Havnearbejdernes Klub af 1980, der er en brancheklub under 3F, mener, at folk, der står uden for de fagforeninger, der forhandler overenskomst, snylter på andres arbejde.

Er du medlem af den rette fagforening, må du få. Er du ikke, må du gå.

Det er budskabet fra formand i Dansk Metal Horsens, Henrik Rode Fausing. Han påpeger, at Dansk Metal selvfølgelig ønsker, at de ansatte inden for fagforeningens fag er medlemmer i Dansk Metal, men at man ikke kan tvinge dem til at være det. Han understreger samtidig sin holdning til ansatte, der står udenfor.

- De gule skal vide, at hvis vi ikke havde haft dygtige tillidsfolk ude på arbejdspladserne gennem de seneste mange år, så havde de haft 40 procent mindre i lønningsposen end i dag. Problemet er, at det forstår de der blodsugere og igler ikke. De tror, de kan klare sig selv, siger Henrik Rode Fausing.

LÆS OGSÅ: Skraldemænd slår fast: Alle skal være medlem af 3F

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Reaktionen kommer i kølvandet på en sag fra København Lufthavn. Her nedlagde medarbejdere ved SAS Ground Handling for nyligt arbejdet tre gange i løbet af seks dage. Det skete, fordi medarbejderne, der er organiseret i 3F, var utilfredse med en kollega, der er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA. En lydoptagelse afslørede, at den pågældende medarbejder var blevet truet af to kolleger, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup.

Episoden har startet en debat om retten til frit at vælge fagforening i Danmark. Argumentet fra Dansk Metal Horsens er, at fagbevægelsen har forbedret lønmodtagernes løn- og arbejdsvilkår gennem de seneste mange år, og når lønmodtagerne ikke er en del af den fagforening, der forhandler overenskomsten med arbejdsgiverne, så mister fagforeningen og dermed lønmodtagerne deres styrke.

Derfor er det vigtigt, at man først og fremmest er medlem af en fagforening og dernæst den fagforening, der forhandler overenskomsten, lyder budskabet fra Henrik Rode Fausing.

Der vil opstå samarbejdsproblemer

Hos Havnearbejdernes Klub af 1980, der er en brancheklub under 3F i Aarhus, er formand Per Hasager enig i beskrivelsen af dem, der står uden for de overenstkomstforhandlende fagforeninger, som nogle der snylter på andre. 

- Hvis man tror, at man bare kan snige udenom, ja så er man en nasserøv, siger Per Hasager.

Han har ikke oplevet, at nogle af de medarbejdere, han repræsenterer, ikke har villet melde sig ind i 3F, men hvis det alligevel skulle ske, så tror formanden, at der ville opstå samarbejdsproblemer.

- Jeg tror ikke, at folk ville turde arbejde sammen med vedkommende, fordi de sandsynligvis ikke kan stole på ham eller hende, siger Per Hasager.

Grænsen går ved "bøllemetoder"

3F selv, flere aviser og politikere mener, at grænsen for, hvordan man skal overbevise nogen til at melde sig ind i den rette fagforening, blev overtrådt, da 3F'erne i Kastrup forsøgte at true kollegaen til at melde sig ind.

LÆS OGSÅ: 3F-formand om lufthavns-trusler: "Absolut ikke i orden"

Hos Dansk Metal Horsens mener formand Henrik Rode Fausing, at saglige argumenter er den rette metode til at hverve medlemmer. Det sker eksempelvis gennem samtaler, hvor lønmodtagerne blandt andet bliver gjort opmærksomme på, at tillidsfolkene trækker lønnen op for alle, og at man får indflydelse på overenskomsten. Derudover får medlemmerne at vide, at hvis de melder sig ud, så må de klare sig selv. Men grænsen, for hvordan man overbeviser nogen, går ved "bøllemetoder".

Sådan noget som det der skete i Kastrup. Er det okay, synes du?

- Bøllemetoder er ikke i orden. Om det så er bøllemetoder, kan vi altid diskutere. Men der er nogle, der kalder det for bøllemetoder, og jeg går ikke ind for bøllemetoder.

Siger du, at det er en bøllemetode, eller er det ikke en bøllemetode?

- Det ved jeg ikke. Det kommer jo an på, hvor folks grænse går. Nogle kalder det for argumentation.

Hvad kalder du det?

- Jeg siger jo også, at man prøver på at overtale folk til at melde sig ind. At det så ikke lykkes, ja, så må han jo blive ovre i IDA, siger Henrik Rode Fausing.