Fagforeninger købte reklamer for 65 millioner

7. jun 2010
Krig om medlemmer har eksploderet fagforeningernes reklamebudgetter, vurderer arbejdsmarkedsforskere.

På syv år har fem af landets største fagforbund syvdoblet deres reklamebudgetter.

Mens 3F, HK, FOA, Kristelig Fagbevægelse og Det Faglige Hus i 2002 i alt brugte ni millioner kroner på reklamer, er tallet i 2009 vokset til knap 65 millioner kroner.

Mediebureauet Carat har gennemgået tal fra Gallup og renset dem for rabatter samt taget højde for de seneste års prisfald på annoncemarkedet. De 65 millioner kroner er derfor reelle udgifter.

Skærpet konkurrence

Den store eksplosion i udgifterne skyldes skærpet konkurrence om medlemmerne blandt fagforeningerne, mener Jesper Due, arbejdsmarkedsforsker fra Københavns Universitet.

De fem nævnte forbund er med undtagelse af FOA også dem, der bruger flest penge per medlem ifølge Avisen.dk's opgørelse. Her topper det Faglige Hus efterfulgt af Kristelig Fagforening og Frie Funktionærer.

Det er ikke tilfældigt.

"Det er netop de forbund, som kæmper mest om medlemmerne," siger Jesper Due.

Siden 2002 har LO-konkurrenterne - de såkaldte gule fagforeninger - snuppet en stor del medlemmer fra især HK og 3F. Især det Faglige Hus og Kristelig Fagforening scorer medlemmer med et markant billigere kontingent, fordi de ikke forhandler løn og arbejdsvilkår for deres medlemmer.

Pengene kan bruges bedre

Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, siger, at de gule har presset konkurrencen i vejret og  vundet fremgang på grund af deres aggressive markedsføring. Sådan er situationen ikke hos LO-forbundene 3F og HK. Flemming Ibsen mener, at de burde overveje, om midlerne burde bruges anderledes.

”Spørgsmålet er, om det ikke er bedre at forsøge at fastholde medlemmer og ansætte folk til at tage ud på skoler og på den måde forsøge at rekruttere de unge mennesker.”

3F og HK vil, ifølge Flemming Ibsen, aldrig kunne konkurrere på prisen med de gule fagforeninger. De skal i stedet vinde på fagligheden.

Reklame er synlighed

Kommunikationschef hos 3F, Palle Smed, vil ikke bekræfte den voldsomme vækst i brugen af reklamepenge, men siger, at 3F har brugt penge på at lave kampagner for deres a-kasse, fordi han mener, at den danske model er truet med de gule fagforeningers indtog. De

"Det påvirker os naturligvis, at vores konkurrenter bruger langt flere penge per medlem på annoncering, end vi gør," siger han og betegner de gule fagforeningers annoncering som "temmelig aggressiv."

Palle Smed tilføjer, at deres kampagner har virket, da de i 2009 trak flere medlemmer fra de gule fagforeninger, end de afleverede.

Johnny Nim, formand for Det Faglige Hus, som ligger i hård konkurrence med 3F, forsvarer deres reklameudgifter med, at det er en vigtig del af deres markedsføring.

”Vi køber synlighed. Så længe vores brand ikke er så stærkt som Arla og Don Ø, er vi nødt til at fortælle om os selv.”

Sådan gjorde vi:

  • De tal Avisen.dk bruger er Gallups bruttotal, som administrerende direktør Mads Bredal fra Mediebureauet Carat, der indrykker en fjerdel af alle landets annoncer, har gennemgået.
  • Han har forsøgt at rense tallene for rabatter og den krise, der har været på annoncemarkedet, så de viser de reelle reklameudgifter.
  • De 65 mio. brugt i 2009 er et konservativt skøn over sidste års reklameudgifter.