20201106-101912-L-1920x1280we
Foto: Henning Bagger / Scanpix

Fagforeninger i oprør: Firmaer blæser på corona-regler

10. nov 2020, 16:50
På trods af stramme coronarestriktioner sendes byggearbejdere ifølge flere fagforeninger ind og ud af nordjyske kommuner. Det skaber utryghed blandt de ansatte.

En række byggevirksomheder synes at blæse på de stramme restriktioner, regeringen har indført i syv nordjyske kommuner.

A4 Arbejdsliv har meldinger om, at en række byggevirksomheder ser stort på statsminister Mette Frederiksens (S) melding om, at al rejseaktivitet mellem de syv kommuner og resten af landet skal stoppes.

I fagforeningen 3F har man kendskab til mindst otte virksomheder, der sender deres ansatte ind og ud de nordjyske kommuner på trods af restriktionerne. 

- Det sætter de ansatte i en umulig situation. De bliver fanget som lus mellem to negle, og har valget mellem at udsætte sig selv, deres kolleger og deres familier for smittefare, eller blive fyret, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3Fs Byggegruppe. 

- Det er dybt urimeligt. Jeg synes ærligt talt, at det er vildt, at så mange virksomheder tilsyneladende lader hånt om regeringens meget stærke anbefalinger, tilføjer næstformanden.

Chef: Fortsæt arbejdet

A4 Arbejdsliv har set en mail fra ledelsen til de ansatte i en større nordjysk entreprenørvirksomhed.

I mailen får de ansatte besked på at fortsætte arbejdet som normalt trods de nye restriktioner. 

Der henstilles dog til, at ansatte kører direkte fra deres bopæl til deres arbejdsplads, hvis de krydser kommunegrænser i forbindelse med deres arbejde. 

Derudover får de ansatte besked på at undgå besøg på tankstationer, bagere og supermarkeder, og bliver bedt om foretage indkøb i deres egen hjemkommune.

I brevet henviser ledelsen i firmaet til, at det ifølge myndighederne er virksomheden, der i sidste ende bestemmer, om de ansatte skal møde på arbejde eller ej. 

- Ingen undskyldninger 

Ifølge Palle Bisgaard er der "ingen undskyldninger" for, at virksomheder bryder de nye restriktioner og tvinger ansatte til at krydse nordjyske kommunegrænser for at tage på arbejde. 

Han henviser til den pendler-kompensationsordning, som Folketinget i al hast forhandlede på plads i weekenden.

Den tillader virksomheder i de berørte kommuner at se bort fra kravet om at hjemsende et vist antal medarbejdere, før de kan blive omfattet af kompensationsordningen. 

- Jeg har stor forståelse for, at virksomhederne står i en svær situation. Men det giver ikke fripas til sætte de ansattes helbred og i sidste ende folkesundheden på spil, siger Palle Bisgaard. 

Hos BAT-Kartellet, der er paraplyorganisation for fagforeninger i en lang række byggefag, har man ligeledes advaret om, at virksomheder sender ansatte i arbejde på tværs af de nordjyske kommunegrænser.