Tæt på verden: Fagforeninger i krig i tøjbranchen

14. apr 2011
Dansk bistandorganisation får cambodjanske fagforeninger til at samarbejde. Håbet er bedre vilkår for 300.000 tekstilarbejdere, der knokler under usle forhold.

I sidste uge lykkedes det Jan Køhler Nielsen fra Ulandssekretariatet at få de tre største cambodjanske hovedorganisationer til at skrive under på et fælles oplæg til overenskomster med minimum standarder for løn, overarbejde, betaling til mad, barselsorlov mv.

Ulandssekretariatet er den danske fagbevægelses bistandsorganisation.

”Det betyder, at tillidsmændene vil have en skabelon, som de kan forhandle ud fra på fabrikkerne,” siger Jan Køhler Nielsen. ”Vi håber på en snebold-effekt.”

De tre fagforbund har tilsammen omkring 450.000 medlemmer, som er størstedelen af af alle fagforeningsmedlemmer i Cambodja. Hundredtusindvis af arbejdere er dog ikke medlem af en fagforening.

Bekriger hinanden

De sidste 15 års fagforeningskamp i Cambodja har gjort arbejderne stærkere. Deres kamp kulminerede i september sidste år i demonstrationer og strejker blandt beklædningsarbejderne, der krævede mere i løn og bedre arbejdsforhold.

Resultatet i 2010 blev en aftale mellem arbejdsgiverforeningen GMAC og alle faglige hovedorganisationer om at styrke samarbejdet og indgå lokale overenskomster.

Problemet var, at arbejderne ikke har megen erfaring med at forhandle overenskomster.

Samtidig bekæmper fagforeningerne hinanden på arbejdspladserne, fordi alle forsøger at få majoriteten (51 procent af stemmerne), som skal til for at kunne forhandle med arbejdsgiveren.

Ignorerer arbejdernes krav

”Vi har fem fagforeninger repræsenteret på vores fabrik, vi kan ikke sammen og kæmper mod hinanden for at få flest medlemmer blandt fabrikkens 3.000 arbejdere,” siger Tha, der er tillidskvinde for en af fagforeningerne. ”Det betyder, at arbejdsgiveren ignorerer vores krav, for ingen har majoriteten”.

Det nye samarbejde mellem de tre fagforeninger er et forsøg på at forbedre denne situation.

Hjælp på rette tidspunkt

Ulandssekretariatet træner også cambodjanske tillidsfolk i bl.a. overenskomstforhandling.

Der er også planer om at holde en national konference i Cambodja  løbet af 2011. Her skal de faglige hovedorganisationer og arbejdsgiverforeningen diskutere systemer til at forbedre arbejdsvilkår og samarbejde samt minimere konflikter på arbejdsmarkedet.

”Det er nu, vi skal ind og hjælpe: Cambodja har en blomstrende beklædningsindustri, men lille erfaring med at skabe fredelige relationer på arbejdspladserne,” siger Jan Køhler Nielsen.

”Vi må få overbevist arbejdsgiverne om, at overenskomster øger produktiviteten på fabrikkerne, fordi der vil være større tilfredshed og ingen strejker,” siger Sourng Hourt, der er næstformand i hovedorganisationen NACC, som var en af underskriverne på den nye overenskomst-skabelon.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.