Tæt på verden: Fagforeninger erklærer krig mod ny benzinpris

3. jan 2012
Regeringen i Nigeria vil gerne spare 50 milliarder kroner om året. Fagforeninger og opposition vil kaste landet ud i generalstrejke.

Hvis der er en sikker opskrift på ballade i Nigerias, så er det at fjerne prisstøtten på benzin og diesel. Det har Nigerias regering lige gjort, og reaktionerne er forudsigelige. Fagforeningerne truer med generalstrejke.

Regeringen fjernede i at stilhed prisstøtten mandag. Det blev annonceret i løbet af den lange nytårs weekend. Priserne ved tankstationerne var bare pludselig mandag dobbelt så høje.

Regeringens nytårsgave til de kørende folk skal efter sigende spare landet for 50 milliarder kroner. Tidligere forsøg på at afskaffe støtten er end i voldsom uro i landet.

Alle vegne

I Nigeria som alle andre lande er benzin uundværlig, og mere så fordi der ikke altid er elektricitet. Mange familier, firmaer og landsbyer er afhængige af generatorer til at producere deres egen elektricitet.

Prisen steg fra 2,5 til ca. 5 kroner literen. Billigt måske, men hovedparten af befolkningen skal klare sig for 11 kroner om dagen. Højere benzinpriser vil påvirke madpriser udover transportomkostninger.

De første reaktioner kom fra Nigerias to førende fagforeninger. Arbejderne planlægger generalstrejker. Det er sket før, og regeringen har måttet bøje sig hver gang de sidste 20 år.

I en udtalelse sagde fagforeningerne, at præsidentens onde initiativ måtte være beregnet til at skabe kaos. ”Vi vil hverken vil overgive sig eller trække os,” hed det.

Fagforeninger advarede også politifolk og soldater imod at acceptere ordrer om at skyde på strejkende eller demonstranter. Den slags er nemlig sket før.

Oppositionen i parlamentet har været hurtige til at undsige regeringens beslutning om at tage kampen op om benzinpriserne og ”være solidariske med masserne”. Andre politiske partier mener, at initiativet er ulovligt.

[pagebreak]Masser af olie

Nigeria er Afrikas største olieproducent, men kan ikke selv fremstille nok raffinerede produkter som benzin. Disse produkter kommer ind gennem havne mod syd.

De nordlige provinser er netop sat i undtagelsestilstand på grund af islamiske bombninger. Uro omkring benzonpriserne kan kun gøre tilstandene værre.

At Nigeria som storproducent af olie overhovedet skal importere dyre forarbejdede olievarer skyldes års dårligt management og korruption. Blandt de første demonstranter var sloganet da også: Fjern korruption, ikke prisstøtte.

Debatten blandt finans- og bankfolk i Nigeria har længe drejet sig om at prisstøtten er med til at fordreje landets økonomi, at de 50 milliarder sparede støttekroner kan bruges til investeringer i olieraffinaderier og imod fattigdom og endelig vil fjernelsen begrænse smugling af benzin til nabolande, hvor priserne er højere.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.