Fagforening vil ikke gi fri 1. maj

1. maj 2010
HKansatte hos BUPL varsler strejke. De vil have samme løn, tillæg og fri til at synge Internationale på 1. maj som deres kollegaer

Det er 111 år siden, at de røde faner svajede første gang på arbejderbevægelsens kampdag.  Men i en fagforening i Nordjylland kæmpes der stadig om retten til at holde fri  1. maj.

10 sagsbehandlere hos BUPL i Nordjylland har i to år kæmpet for en overenskomst, der blandt andet skal give dem  fri 1. maj. Forhandlingerne er så tilspidsede, at HK'erne nu gør sig klar til at strejke - med mindre, der ligger et underskrevet aftale d. 25 maj.

Har vi en aftale eller ej?

I alt er der femten ansatte hos BUPL Nordjylland - de fem på kontoret har ret til fri på 1. maj, juleaftensdag og nytårsaften. Mens deres 10 øvrige kollegaer i over to år har kæmpet for samme rettigheder - også med hensyn til  løn, arbejdstid og tillæg - som deres fem heldigere kollegaer.

Stridigheden udspringer af en gammel aftale mellem HK og BUPL Nordjylland, som BUPL ikke mener er gyldig. Og desuden er uenige i HK's tolkning af.

HK-forhandler Flemming Allermand er arrig.

"De har ikke været til at forhandle med," siger han om BUPL - og fortsætter:

"De er løbet fra en aftale, og det har gjort forhandlingerne yderst vanskelige. Hvis BUPL ikke forhandler sig til rette... jamen så har de ingen medarbejdere fra d. 25 maj. Men jeg håber naturligvis, at vi til sidst finder en fælles løsning," siger forhandler for HK, Flemming Allermand.

På den anden side forhandlingsbordet forstår formand Inge Hansen fra BUPL ikke problemet.

"Måske får de fri 1. maj fremover, måske ikke. Der er fem uger til konflikten. Jeg har en idé om, at vi når hinanden inden da. Jeg vil ikke diskutere forhandlingerne med pressen," siger hun.

Og dermed er der måske håb forude for de 1. maj-hungrende HK'ere i BUPL Nordjylland.

Konflikten kort

13. marts 2008 indgår HK og BUPL Nordjylland, fagforeningen for pædagoger og klubfolk, en skriftlig aftale.

Den bringer BUPL Nordjyllands 10 sagsbehandlere, som hidtil har været kontraktansatte, med i den overenskomst, som resten af BUPL Nordjyllands 5 ansatte har.

Det giver dem ret til fri på 1. maj, juleaftensdag og nytårsaften.

Det er i hvert fald HK's udlægning. Aftalen bliver tolket væsentligt anderledes hos BUPL Nordjylland tolker aftalen anderledes. "I mine øjne har aftalen ingen værdi, før vi finder en endelig løsning," siger formand Inge Hansen.

Dér ligger hunden begravet - og har gjort det i over to år. Fordi parterne ikke kan komme til enighed, har HK har varslet strejke og blokade 26. maj.