BeFunky-collage__8_
Dansk Magisterforening har opsagt sit samarbejde med både Danske Bank og tre andre pengeinstituer. Hele banksektoren er nemlig for dårlig til at indse, at de har nogle grundlæggende problemer, mener formand Camilla Gregersen. Foto: Foto: Presse/Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Fagforening trækker sine penge ud af Danske Bank

2. aug 2019, 17:11
Dansk Magisterforening siger farvel til Danske Bank efter hvidvask-sagen. Fagforeningen stopper også sit samarbejde med Nykredit, Jyske Bank og Bank Invest.

Dansk Magisterforening stopper nu sit samarbejde med Danske Bank.

Det sker på grund af sagen, hvor bankens estiske filial var arnested for en af verdens største sager om hvidvask.

Fagforeningen har ledt efter en ny bank-partner til at passe pengebeholdningen siden oktober 2018.

Camilla Gregersen er formand for Dansk Magisterforening, og hun mener, at Danske Banks handlinger har været så "moralsk forkastelige", at fagforeningen var nødsaget til at skifte bank.

-  Vi føler os forpligtet til at overveje, hvordan vores placering af penge bidrager til samfundsudviklingen. Derfor blev hvidvask-skandalen anledningen til at starte en udbudsrunde for at finde det pengeinstitut, der passer bedre med vores syn på verden, siger hun til A4 Nu.

Det er ikke kun Danske Bank, som Dansk Magisterforening stopper sit samarbejde med. Fagforeningen opsiger også sine konti hos Nykredit, Jyske Bank og Bank Invest. Problemet ligger nemlig ikke kun hos Danske Bank, mener Camilla Gregersen.

- Hele banksektoren har været ramt af en del skandaler, og min oplevelse er, at hele sektoren har været dårlige til at tage deres grundlæggende problemer seriøst. Derfor har vi lavet en større finansiel omstrukturering, hvor vi har opsagt fire samarbejdspartner og samlet vores investeringer og penge hos to aktører, siger hun.

I stedet for Danske Bank har Dansk Magisterforening valgt Lån & Spar til at håndtere sin pengebeholdning fremover og MP Investment Management til at investere fagforeningens penge. I Camilla Gregersens øjne er det virksomheder, som Dansk Magisterforening deler et stort værdifællesskab med.

- Vi valgte Lån & Spar, fordi de er medlemsejet, og vi har nogle rigtig gode erfaringer med dem. Og vi valgte MP Invest, fordi de viser, at etiske investeringer kan gå hånd i hånd med et højt afkast. Afkast er selvfølgelig stadig vigtigt for os, det er jo medlemmers penge, der bliver forvaltet, siger hun.

Dansk Magisterforening har over 50.000 medlemmer. Fagforeningens årlige budget ligger på omkring 180 millioner. 

I Camilla Gregersens optik har fagforeninger som demokratiske og solidariske organisationer et ansvar for at overveje, hvilken samfundsorden, man støtter op om med sit valg af pengeinstitut.

- Det er naturligt for alle fagforeninger, at man reflekterer over, hvorvidt man bidrager til en bæredygtig udvikling både i forhold til klima og skattely. Det er selvfølgelig op til den enkelte fagforening at vurdere, hvor de sætter deres penge, men det er en vigtig drøftelse, siger hun. 

Hos Danske Bank beklager man Dansk Magisterforenings beslutning.

"Vi er meget kede af Dansk Magisterforenings beslutning. Vi ikke har levet op til vores forpligtelser og ansvar i denne sag. Sagen i Estland afspejler på ingen måde den bank, vi er i dag. Vi tager kampen mod økonomisk kriminalitet og hvidvask meget alvorligt, og vi gør og vil gøre alt det, der skal til for at sikre, at vi aldrig kommer i en lignende situation igen. Vi er selvfølgelig klar til at tage dialogen med Danske Magisterforening, hvis de ønsker det," skriver Danske Banks chef for danske erhvervskunder Niels Bang-Hansen i et svar til A4 Nu.