Fagforening ramt af gammelt dansk syndrom

15. sep 2013, 11:17
Skævheden i landets største fagforbund. Det er et problem, at beslutningstagerne ikke afspejler medlemmerne, siger Lene Haugbølle, formand for 3F MIdtfyn.

Antallet unge ansigter blandt de 863 delegerede på 3F-kongressen kan tælles på en hånd – muligvis to.

Du skal knibe øjnene samme og lægge hovedet på skrå, hvis du ser efter nydanskere blandt gruppen, hvor cirka 27 procent er kvinder og resten kan gro et fuldskæg.

Der et ikke mangfoldighed, der præger 3F’s magtfulde kongres, der i disse dage træffer beslutninger om landets største fagforbund.

- Der er et problem. Vi, der vedtager fremtiden for 3F, skulle gerne afspejle, hvem medlemmerne er. Det gør vi bare ikke. Slet ikke i forhold til medlemmer med anden etnisk baggrund og de unge, siger Lene Haugbølle, formand for 3F Midtfjord til Avisen.dk.

Halløj i 50'erne

Den gennemsnitlige 3F’er er 48 år gammel, mens aldersgennemsnittet i Fagforbundets fem gruppebestyrelserne ligger omkring 55-56 år. Her er de i øvrig slet ingen nydanskere ifølge beretningen for 2013.

Siden 2010 har 3F ellers fået mange flere nydanske medlemmer, så de i dag udgør 15 procent af samtlige medlemmer.

Antallet af kvindelige medlemmer ligger på 28 procent, hvilket omtrent afspejles i de 863 delegerede.

”I forhold til kvinder og mænd er der mere balance i medlems-sammensætningen, men det er også noget vi skal have fokus på hele tiden, fordi kvinder endnu ikke har en naturlig plads, når der eksempelvis skal nedsættes et udvalg,” siger Lene Haugbølle.

"Ingen kvoter, tak"

Hun er ikke for kvoter, men mener at 3F fremadrettet skal blive ved med at kaste kræfterne efter at skabe mangfoldighed – også i toppen af 3F.

I den skriftlige beretning fra 2013 til kongressen fra 3F daglige ledelsen, stiller de også sig selv spørgsmålet, om de i de seneste år har fået flere etniske minoritetsmedlemmer med i det faglige arbejde, flere kvindelige formænd, flere unge i bestyrelserne.

”Svaret er, at vi har lang vej hjem, men er godt på vej,” står der i beretningen.

Med henblik på eksempelvis at få nye nydanske medlemmer ind i de beslutningstagende organer i 3F, mener Lene Haugbølle, at det der er en stor opgave i eksempelvis via tolke, at få forklaret, hvad en fagforening er for en størrelse, hvad de tillidsvalgte laver, og hvordan man kommer med i en bestyrelse og til kongres.

”De skal lære vores system. Hvis ikke vi hjælper dem med det, så får vi dem aldrig til at påtage sig de opgaver,” siger Lene Haugbølle.