Fagforening frikendt for religiøs chikane

12. jul 2011, 22:45
Kristelig Fagforening gik fri i sag om forskelsbehandling.

I en opsigtsvækkende og principiel sag om religiøs diskrimination på arbejdspladsen er Kristelig Fagforening blevet frikendt for at fyre en medarbejder, fordi hun ikke kom i de kristne menigheder.

Det har retten i Glostrup netop afgjort. Det sker på trods, at i alt tre tidligere medarbejdere havde forklaret retten, at de følte sig diskrimineret, fordi de blandt andet ikke gik til gudstjenester eller var med til at bede morgenbøn på jobbet.

”Det glæder os, at vi er blevet frikendt. Det ligger os meget fjernt at tvinge nogen til noget,” siger landsformand i Kristelig Fagforening (Krifa) Søren Fibiger Olesen.

Fyret efter operation

Avisen.dk beskrev sidste år den principielle sag mellem Bente Andersen og hendes tidligere arbejdsgiver, der er den første af sin slags her i landet.

Sagen startede, da Bente Andersen i 2008 blev fyret få dage efter en større operation. Bente Andersen og hendes fagforening HK mente, at hun blev fyret, fordi hun ikke var en del af det kristne fællesskab på arbejdspladsen.

"Jeg blev fyret, fordi jeg ikke bad bordbøn eller kom i menigheden, det er jeg slet ikke i tvivl om", udtalte Bente Andersen til Avisen.dk i januar 2010

Men det blev altså ikke bevist i retten.

”Det ville stride mod vores værdier om frihed og åbenhed,” siger Søren Fibiger Olesen.

Fadervor

Tre tidligere ansatte forklarede i retten, at de følte sig diskrimineret af ledelsen, fordi de ikke gik til gudstjenester eller var en del af en kristen menighed.

De tidligere ansatte forklarede, at de var fem ud af 22 ansatte i Krifas afdeling i Odense, der ikke kom i en menighed eller stod for den daglige andagt med bøn og fadervor om morgenen. I dag er de alle fem opsagt.

"Der er ingen tvivl om, at Bente og hendes kollegaer er blevet diskrimineret. Men det er enormt svært at løfte bevisbyrden i den slags sager," siger faglig chef i HK Hovedstaden Steen Preisler efter dommen.

Han vil i den kommende uge tage stilling til, om sagen skal ankes til landsretten.

Bøde på 92.000

Til gengæld idømte retten Krifa en erstatning til Bente Andersen på 92.000 kroner for at have fyret hende, mens hun var tillidsrepræsentant for sine kollegaer. Tillidsvalgte har krav på særlig beskyttelse, og den havde Krifa ignoreret.

”Det er ikke godt nok fra vores side,” erkender Søren Fibiger Olesen.

Avisen.dk har talt med Bente Andersen, men hun ønsker ikke at udtale sig om dommen, før hun sammen med HK har drøftet, om sagen skal ankes.