Fagforening: Det er forsvarets ansvar

20. mar 2010
Soldaternes fagforening kræver, at soldater er ordentligt uddannede, når de sendes i krig.

Soldaternes fagforening, HKKF, ser alvorligt på, at 150 af dens medlemmer kun tre måneder inden de skulle af sted, tilsyneladende ikke var godt nok uddannede. De dumpede i krigsførelse ved en grundig test.

Fagforeningen er glad for at forsvaret tester soldaterne, men påpeger at det er forsvaret ansvar at følge op på en sådan test.

"Når holdene bliver testet, kan man opdage og rette eventuelle fejl og mangler, før de sendes ud. Det ville da være langt værre, hvis man var ligeglad med deres uddannelsesstade. Og så har forsvaret selvfølgelig ansvar for at tage testen alvorligt og sikre, at soldaternes uddannelsesniveau er på plads, før de efterfølgende sendes ud," siger formanden for HKKF, Flemming Vinther.

Dumpede i krigsførelse

Det sker efter, at Avisen.dk har afsløret, at en femtedel af hold 8, der blev sendt ud i august 2009, dumpede i testen.

De kunne hverken køre de køretøjer eller bruge de våben, de skulle have med til Afghanistan. En tredjedel af dem var for uerfarne og manglede rutine og taktisk overblik, stod der i den hidtil hemmelige rapport.

Vi indhentede det tabte

Forsvaret her erklæret, at det nåede at indhente træningen af soldaterne på de tre måneder, selv om kilder i forsvaret siger til Avisen.dk, at det var umuligt. Især fordi soldaterne fik lov at holde deres sommerferie. Chefen for de udsendte har da også erkendt, at det var meget svært at nå at træne dem op.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

HKKF stoler på arbejdsgiveren

Fagforeningen vil dog ikke tage stilling til, hvorvidt hold 8 var godt nok uddannede, men stoler på, at forsvaret ikke sender soldater i krig, der ikke er trænede til det.

"Som fagforening får vi slet ikke de rapporter, som forsvaret får lavet i forbindelse med de omtalte tests. Skal vi reagerer, skal det altså være fordi medlemmer eller tillidsrepræsentanter tager kontakt til os. Der er ikke nogen fra hold 8, som har kontaktet os om denne problematik, og derfor er der ikke noget grundlag for at gøre noget," siger Flemming Vinther.

Hold 8 er et af de hold, der har været hårdest ramt af krigen og har mange hårdt sårede.

Hold 8
  • Hold otte består af 700 mand og blev udsendt den i august 2009 og kom hjem i januar 2010.
  • 150 af soldaterne dumpede en stikprøvekontrol foretaget af Hærens Kampskole.
  • Siden krigen i Afghanistan begyndte i 2001 er kampene blevet hårdere og hårdere. Det kan aflæses af antallet af dræbte og sårede på de forskellige hold.
  • Hold 8 er et af de hold, der har været hårdest ramt, siden krigen begyndelse.
  • Således fik 10 af hold 8's soldater medalje, fordi de blev alvorligt sårede.
  • Til sammenligning var der i hele 2006 12 alvorligt sårede. I 2007 var der syv, og i 2008 var der 19 hårdt sårede.
  • I hele 2009 var der 26 hårdt sårede.