Fagforening bruger nyt våben på restauranter

13. okt 2013, 04:00
Krigen om at organisere restaurationsbranchen bliver Hitech. Ny app viser vej til 3Fgodkendte spisesteder.

Vejlegården var startskuddet på kampen om restaurationsbranchen. Men fremtidens blokadevagter kan ligge i lommen på de danske forbrugere.

Med et nyt program kan iPhone-brugere, altid se, hvor der er en overenskomstdækket restaurant, bar eller hotel i nærheden.

Vel at mærke den slags med 3F-overenskomst. Det er nemlig fagforbundet, der står bag den såkaldte app 'OKforhold'.

”Den har vi lavet for at oplyse Danmarks befolkning og resten af verden i forhold til, hvor man kan spise trygt, fordi man ved, at der er ordnede løn og arbejdsforhold for de ansatte," siger John Frederiksen, forhandlingssekretær i 3F.

Kampen om restauranterne

Det lille program er det seneste våben i kampen om restaurationsbranchen, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

"3F taber terræn, fordi der er benhård konkurrence, og mange arbejdsgivere vil have en billigere overenskomst. Sagen om Vejlegården afslørede, at 3F's overenskomst på en lang række strækninger er bedre end Krifas. Det betyder også, at den koster mere."

Appen giver adgang til cirka 2.450 spisesteder og hoteller, der har overenskomst med 3F.

Men hvis du bruger programmet, vil du opdage, at udvalget svinder væsentligt ind, hvis du prøver at finde et spisested.

Restaurant Hong Kong i Nyhavn

Hvis du for eksempel er sulten og stiller dig i Nyhavn, hvor det som bekendt bugner med restauranter, vil programmet tilbyde dig to muligheder med ’OK-forhold’.

Fisk og skaldyr på Havfruen eller en tur på restaurant Hong Kong.

"I virkeligheden er det forbrugervejledning. Personligt kan man have det sådan, at man synes, det er godt at kunne gå ind et sted, hvor man ved, at folk får en ordentlig aflønning. 3F har fat i de arbejdsgivere, hvor der også er styr på tingene,” siger Flemming Ibsen.

Hele 20 restauranter og barer i Nyhavn har overenskomst med Kristelig Fagforening.

"Det er klart, at du ikke ved, hvor Krifa er henne. Men du kan måske så regne ud, at der hvor 3F ikke er, der er der enten ingenting eller Krifa overenskomst,” siger Flemming Ibsen.

Krifa skoser appens ordentlighed

I Kristeligt Fagforening mener man på ingen måde, at appen giver et retvisende billedet af, hvor den bevidste forbruger kan spise stegt flæsk med god samvittighed.

”Der er ingen der kan vide, hvad der er af løn- og ansættelsesvilkår på den restaurant, der er udeladt. Det kan jo være lige så ’Ok Forhold’ som 3F – måske endnu bedre," siger Krifas formand, Søren Fibiger Olsen.

”Der kan jo godt ske at være en naborestaurant, som udbetaler væsentligt mere end den restaurant, der har overenskomst med 3F og Krifa. Det kan vi ikke vide noget om,” siger Søren Fibiger Olsen.

Men du har ingen sikkerhed for, at personalet behandles ordentlig, lyder modsvaret fra 3F.

”Det er derfor, vi har lavet den her app. Her der er sikkerhed for, at der er indgået en overenskomst med branchens to hovedorganisationer – Horesta og 3F," siger John Frederiksen.

En hel branche i fare

Da sagen om Vejlegården rasede mellem 3F og Krifa sagde tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen, at hele branchen var i spil.

35 restauranter havde netop opsagt deres overenskomst med 3F, og fagforbundet frygtede en dominoeffekt af masseopsigelser af deres overenskomst til fordel for Krifas.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet understreger, at mange lønmodtagere vil vælge at acceptere en dårligere overenskomst, hvis deres ansættelse er i fare.