tre_form__nd
Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen (tv), Eva Secher Mathiasen, formand Dansk Psykolog Forening, og Helga Schultz, Yngre Lægers formand. Foto: Pressefotos.

Fagforbund om gratis arbejde og regelbrud i psykiatrien: - Det er meget bekymrende

9. dec 2020, 06:00
Det vidner om et system i knæ og kalder på politisk handling, at ansatte i psykiatrien arbejder gratis i det skjulte og bryder reglerne for at sikre patienterne en tilstrækkelig behandling. Det mener lægernes og psykologernes fagforbund.

Det vækker bekymring og kalder på politisk handling, at ansatte i psykiatrien presser sig selv til at arbejde i pauserne og udenfor arbejdstiden for at få tid nok til at give patienterne en ordentlig behandling. 

Sådan lyder meldingen fra tre fagforbund, efter A4 Arbejdsliv i sidste uge kunne fortælle, at ansatte i psykiatrien arbejder gratis og bryder reglerne uden at fortælle det til kolleger eller chefen.

LÆS OGSÅ: Ansatte i psykiatrien arbejder gratis og bryder reglerne: - Det er et hemmeligt oprør

- Det er ret udbredt, så vidt vi ved, og selvom det er forståeligt, at man vil strække sig langt for at give patienterne den bedste behandling, er vi kede af, at det foregår, og det er meget bekymrende for psykiatrien, siger Yngre Lægers formand, Helga Schultz.

Fænomenet kaldes skyggearbejde og beskrives i et nyt forskningsstudie, hvori en stor andel af de interviewede ansatte fra en større psykiatrisk afdeling fortæller, at de giver deres patienter behandling uden at fortælle kolleger og chef om det, fordi de vurderer, at patienterne ellers ikke får den behandling, de har behov for.

De ansatte bryder også reglerne, fordi de tilbyder patienterne mere behandling, end de har ret til at modtage ifølge de såkaldte behandlingspakker, som Danske Regioner har indført i sundhedsvæsenet for at standardisere og ensarte kvaliteten i behandlingen.

Fungerer ikke

Ifølge Yngre Læger skyldes skyggearbejdet, at opgaverne er for store, og at de ansatte i psykiatrien har for lidt tid til at udføre arbejdet.

- Jeg ser det som udtryk for, at arbejdet er dårligt organiseret, og jeg vil håbe på og opfordre til, at lægerne går til deres ledelse med det, for ellers bliver der ikke lavet om på det. Organisering er et ledelsesansvar, siger Helga Schultz.

Hos Dansk Psykolog Forening, der organiserer flere tusind psykologer i psykiatrien, kender man også til problematikken, og man hylder ikke skyggearbejde.

- Men jeg forstår det godt, siger formand Eva Secher Mathiasen.

- Det her er et udtryk for, at de ansatte i psykiatrien mangler ressourcer og er pressede i deres arbejde, siger hun.

Det er ikke rimeligt at arbejde gratis, og spørgsmålet er, om man kan holde til det på den lange bane. Vi ved, at en af er årsagerne til stress, og som øger risikoen for sygemeldinger på arbejdspladsen er, at ansatte ikke føler, de når det, de skal
Eva Secher Mathiasen, formand Dansk Psykolog Forening

Flere ansatte fortæller i forskningsstudiet, at de har tiltagende problemer med stress og føler sig ekstra pressede rent arbejdsmæssigt på grund af skyggearbejdet. 

Den side af fænomenet bekymrer også fagforbundene.

- Det er ikke rimeligt at arbejde gratis, og spørgsmålet er, om man kan holde til det på den lange bane. Vi ved, at en af er årsagerne til stress, og som øger risikoen for sygemeldinger på arbejdspladsen er, at ansatte ikke føler, de når det, de skal, siger Eva Secher Mathiasen.

- Det lyder som et meget dårligt arbejdsmiljø. At man ikke engang har tid til at holde pause og må arbejde i fritiden, siger Helga Schultz.

Skyggearbejdet har også uheldige politiske konsekvenser, fordi det skjuler, at der er behov for flere ressourcer i psykiatrien, mener de to formænd.

Groft underprioriteret

- Psykiatrien er groft underprioriteret rent økonomisk. Hvis vi sammenligner hvor mange penge, der tilføres somatikken (al kropslig behandling der foretages på et sygehus, red.), med hvor mange der tilføres psykiatrien, er psykiatrien langt bagefter, siger Helga Schultz.

Hos Dansk Psykolog Forening peger man to steder hen, når man skal placere ansvaret for manglen på ressourcer i psykiatrien.

- Årsagerne til problemet er jo politiske. Problemets rod ligger ude hos regionsrådene og på Christiansborg, siger Eva Secher Mathiasen.

Det er regionerne, som har ansvaret for driften af landets hospitaler og sygehuse, mens Folketinget og regeringen sætter de politiske og økonomiske rammer for sundhedsvæsenet.

Kræver politisk løsning

I Overlægeforeningen er man enig i, at problemet med skyggearbejde skal løses den vej. 

- Vi har et system, der er voldsomt presset. Vi har forsøgt at råbe højt til politikerne om, at der er store problemer i psykiatrien. At der ikke er ressourcer nok til at give den nødvendige behandling, og at der er en massiv mangel på speciallæger på området, siger formand Lisbeth Lintz.

Hun peger også på behandlingspakkerne, når hun skal forklare problemets kerne.

- Psykiatrien er ikke en småkagefabrik. Nogle gange har en patient måske brug for to timers ekstra samtaleterapi, siger hun.

Lisbeth Lintz mener, at behandlingspakkerne er "et godt udgangspunkt" for behandlingen.

- Men det er ikke rimeligt, hvis patienten på grund af stort pres i systemet ikke tilbydes ekstra behandling, fordi det rækker udover det antal timer, som behandlingspakken sikrer patienten. Så hopper kæden af, for der skal naturligvis være plads til fleksibilitet i behandlingen, siger hun.

A4 Arbejdsliv har spurgt de regionale arbejdsgiveres talerør, Danske Regioner, hvad man mener om skyggearbejde i psykiatrien, om arbejdsgiverne accepterer gratis arbejde, der udføres under radaren, og hvad man vil gøre for at komme skyggearbejdet til livs, men det har ikke været muligt at få et interview.

I et skriftligt svar skriver Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Psykiatri – og Socialudvalget i Danske Regioner:

"Medarbejdere skal ikke føle, at de er nødt til at udvide kapaciteten. De skal arbejde indenfor rammerne. Vores behandling i psykiatrien udvikles i praksis, og vi bliver nødt til at få arbejdet frem i lyset, så vi kan se, om der er noget, som skal gøres på en anden måde".

Det har heller ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men i et skriftligt svar kalder ministeren det "uholdbart", hvis medarbejdere i psykiatrien føler sig nødsaget til at arbejde gratis for at kunne stå inde for deres arbejde.

"Psykiatrien er presset og har været det igennem lang tid. Det er vi som regering fuldkommen klar over, og det er også baggrunden for, at vi allerede har igangsat et arbejde med en plan for et løft af psykiatrien de kommende 10 år", skriver ministeren.

Han peger på, at regeringen med finansloven for 2020 har afsat 600 millioner kroner årligt til at løfte den regionale psykiatri.

"De skal blandt andet gå til flere senge og mere personale, og denne markante tilførsel af ressourcer skulle personalet gerne kunne mærke ved, at der blandt andet kommer flere hænder til at løse opgaverne", skriver Magnus Heunicke.