Fagboss om plejehjemsfidus: Plat og svindel

17. mar 2014, 10:54
Varme hænder veksles til kolde kontanter hos private, raser FOAformand efter afsløring af plejehjem, der har betalt kæmpe regninger for kurser, som allerede er betalt.

Katastrofalt. Plat og svindel. Virksomheder blottet for moral.

Afsløringen af private kursusfirmaer, som angiveligt sender kæmpe regninger til plejehjem for ydelser, som allerede er betalt, vækker vrede hos de ansattes fagforbund, FOA.

Læs også: Kursusfirmaer fupper plejehjem for millioner

"Det er jo katastrofalt. Lige nu snakker vi meget om, hvordan vi undgår, at varme hænder bliver til kolde hænder. Her bliver det jo til at veksle varme hænder til kolde kontanter hos private. Det er plat og svindel," raser formand Dennis Kristensen.

Kursusregninger op til 700.000 kroner

Som Avisen.dk skriver i dag, er 16 plejehjem blevet opkrævet mellem 200.000 og 700.000 kroner af firmaer, som har arrangeret efteruddannelse for de ansatte.

Men ifølge myndighederne er kurserne allerede betalt én gang gennem det offentlige AMU-system.

Plejehjemsforstanderne har tilsyneladende ikke været i stand til at gennemskue reglerne - blandt andet fordi kursusfirmaerne har stået for alt det praktiske omkring indhentning af tilskud og kontakt til de offentlige AMU-skoler.

Læs også: Se hvordan AMU-svindlerne malker statskassen

Dennis Kristensen finder det bekymrende, at forstanderne ikke har været bedre klædt på til opgaven. Det har simpelt hen været for let at snyde.

"Det lyder helt absurd, at man kan få betalt den samme regning to gange fra forskellige offentlige kasser. Dels siger det noget om, at nogen virksomheder er blottet for moral, men det siger også noget om, at kommunerne decentraliserer opgaver til deres lokale institutioner uden at sikre sig, at de har de nødvendige kompetencer," siger han.

Kommuner og regioner bør finkæmme kurser

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens kontrolenhed har nu sendt sagen videre til Økonomi- og Indenrigsministeriet, som er øverste tilsynsførende for kommunerne.

Dennis Kristensen frygter, at omfanget er langt større end de 16 plejehjem i otte kommuner, som indgik i stikprøven.

"Hvis du kan komme frem med så mange eksempler i otte kommuner, skulle det være underligt, om der ikke fandtes mange flere eksempler i de 98 kommuner. Det er simpelt hen for dumt, hvis de private firmaer bare skal bøje ryggen og samle pengene op, uden at nogen foretager sig noget," siger han.

FOA-formanden mener, at kommuner og regioner nu bør finkæmme de seneste års amu-kurser for ligende fiduser.

Læs også: Kursusfirma om fupanklager: Heksejagt

"Så kan vi få kradset de penge ind og få sortlistet de firmaer, som tror, at skatteyderne er en malkeko. Oven i købet i en tid, hvor vi i den grad mangler penge til at opretholde den danske velfærd - det er virkelig forargeligt," siger han.