Fagboss: Det er tudetosset, Johanne

2. jun 2012
Formanden for knap 350.000 arbejdere i 3F Poul Erik Skov Christensen, vil have Johanne SchmidtNielsen til at holde mund, så hun kan få forhandlet en god skattereform hjem.

Hun har skabt overskrifter ved at beskylde regeringen for at stjæle fra de arbejdsløse, fordi regeringen vil finde penge til skattelettelser ved at spare på den årlige stigning i dagpengesatsen, kontanthjælpen og førtidspensionen.

Nu er det hende selv, fingeren peger på.

Formanden for Danmarks største fagforening 3F, Poul Erik Skov Christensen, kritiserer Enhedslistens karismatiske talskvinde for at gå efter flere stemmer til partiet frem for en skattereform med et rødt fingeraftryk.

"Det vil være tudetosset, hvis Johanne Schmidt-Nielsen bliver siddende i det træ, hun er kravlet op i. Hun risikerer at misse en historisk chance, fordi hun af taktiske årsager lægger den her linje, fordi det giver godt i målingerne," siger han.

Kvinden, der har tredoblet Enhedslistens folketingsgruppe, har igen og igen sagt, at partiet "under ingen omstændigheder" vil være med til at tage milliarder fra de arbejdsløse, syge eller handicappede og give dem til mellemklassen i form af en lettelse i topskatten.

"Det er fuldstændig udelukket," har Johanne Schmidt-Nielsen sagt.

Ender som rappenskralde

3F begrunder skideballen med, at fagforeningen frygter, at Johanne Schmidt-Nielsen bliver en rappenskralde, som regeringen i sidste ende hverken kan eller vil forhandle med.

"Med de meget uforsonlige signaler hun sender, tvinger hun jo regeringen over i armene på Venstre og De Konservative. Mens hun skælder og smælder, kan Lars Løkke Rasmussen (V) stå i hjørnet og gnække, fordi regnestykket i hans lille bog bliver mere og mere blåt," mener Poul Erik Skov Christensen.

Er det blevet 3Fs politik at forringe ydelserne til de arbejdsløse, siden du vil have Johanne Schmidt-Nielsen til at klappe i?

"Jeg kan leve lige så lidt med besparelserne på overførsels-indkomsterne, som Enhedslisten kan. Jeg erindrer bare ikke, at jeg i min tid som fagforeningsmand har set et udspil, der i den grad tilgodeser folk i arbejde. Derfor har jeg en forventning om, at partiet får forhandlet en god skattereform hjem."

[pagebreak]

Afviser fagbossens kritik

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen afviser fagbossens kritik.

"Jeg vil langt hellere have, at regeringen fører en solidarisk politik, end at Enhedslisten får gode målinger. Hvis jeg kunne vælge, ville jeg foretrække en retfærdig reform frem for 11 procent af stemmerne (som i fredagens meningsmåling fra Megafon, red.)," siger hun.

Socialisten har ikke tænkt sig at tage et holdkæft-bolsje.

"Vi har sagt ja til at forhandle en lettelse i topskatten, selvom det ikke er vores kop te. Beskæftigelsesfradraget kan vi også snakke om, men vi stjæler ikke fra Poul Erik Skov Christensen arbejdsløse og nedslidte medlemmer," lyder det fra hende.

Risikerer du ikke at tabe stort ved at være så ultimativ?

"Vi ville være et mærkeligt parti, hvis vi bare gav vores 12 mandater væk til statsministeren. Regeringen må træffe et valg. Vil den forhandle med Venstre, der forlanger 13 milliarder i skattelettelser? Eller vil den forhandle med Enhedslisten, der vil have regeringen til at tage tre milliarder fra andre end de svageste?"

Ingen smæk fra FOA

I fagforeningen FOA, der repræsenterer knap 200.000 arbejdere, er der ingen verbale øretæver til græsrodspartiet.

"Enhedslisten har sagt, at det er er usmageligt, at politikerne sparker nedad, når der skal gives skattelettelser til dem, der sidder på flæsket. Det har jeg svært ved at være uenig i," siger Mona Striib.

Hun har tillid til, at alle partier i Folketinget tager skattereformen alvorligt.

"Jeg er ikke medlem af Enhedslisten, men jeg går ud fra, at partiet forsøger at lægge et maksimalt pres på regeringen for at få fjernet de værste fejl i udkastet til skattereformen. Det er vel ikke så grimt, at Johanne Schmidt-Nielsen taler de svageste sag?" spørger næstformanden i FOA.