Regeringens forslag om at lade arbejdsgivere betale et større antal sygedage får en kold skulder af FOA. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

FOA-formand advarer mod forslag om sygefravær: Kan føre til flere fyringer

21. okt 2019
Regeringens forslag om, at arbejdsgivere fremover skal betale flere sygedage risikerer at gå ud over de ansatte, advarer FOA's formand, Mona Striib.

Regeringen vil med sit udspil til næste års finanslov tilskynde arbejdsgivere til at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge sygefravær blandt de ansatte. Derfor har den fremsat forslag om, at arbejdsgiverne fremover skal betale de første 40 dage af sygemeldte medarbejderes dagpengeperiode i stedet for de første 30 dage. 

LÆS OGSÅ: Eksminister afslører nyt om Britta-sag: "Det mest usympatiske og afstumpede"

Men FOA er bekymrede over, at initiativet kan gå ud over ansatte, der rammes af sygdom, skriver Jyllands-Posten

- I stedet for at forsøge at fastholde sygemeldte medarbejdere, så frygter vi, at arbejdsgiverne i langt højere grad vil afskedige dem. Det er altid positivt, når en regering vil forsøge at forebygge sygemelding og sikre godt arbejdsmiljø, men det her er ikke den rigtige vej at gå. Det er ikke en hjælp for vores sygemeldte medlemmer, siger formand Mona Striib til Jyllands-Posten. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

LÆS OGSÅ: Minister sløjfer planlagte besparelser

Over for A4 NU slår Mona Striib fast, at hun har "sympati" for regeringens ambition om at skaffe penge til velfærdsopgaver. Hun er også med på at sætte arbejdsgivere under et større pres for at komme sygefraværet til livs. Men hun er bekymret for, at de forøgede udgifter kan få arbejdsgivere til at fyre flere ansatte.    

- Det har vi tydeligt set, da man gik fra at have en 52-ugers sygedagpengeperiode med mulighed for forlængelse til 22 uger, hvor man skal have opfølgningssamtaler. Der kan vi klokkeklart se, at sådan som sygedagpengelovgivningen er skruet sammen i dag, at når man som arbejdsgiver har øgede udgifter, så sidder opsigelserne mere løst på hånden, siger Mona Striib og tilføjer: 

- Så set fra min stol er det ikke løsningen på, at vores medlemmer bliver syge på arbejde.

Ifølge FOA kan en anden utilsigtet konsekvens af regeringens forslag være, at arbejdsgivere bliver mere tilbageholdne med at ansætte medarbejdere med meget sygefravær. Derfor så Mona Striib hellere, at regeringen gjorde en indsats for at sikre den "nødvendige" normering på offentlige arbejdspladser.  

- Der skal være det antal hænder og hoveder på arbejdet, der skal til for, at man kan udføre arbejdet sundt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Så skal man have tidlig opfølgning på sygefraværet, så man finder ud af, hvordan man får folk hurtigt tilbage i arbejde, siger hun. 

Ud af FOA's 176.000 medlemmer arbejder omtrent havldelen med social- og sundhedsopgaver. Et område, som ifølge tal fra Danmarks Statistik, er særligt hårdt ramt af sygefravær.

LÆS OGSÅ: Borgmester evakueret fra ferieø