USA 2012: Fagbevægelsen vågnede pludselig op

6. jul 2011
Ohios konservative guvernør John Kasich og republikanerne vil smadre fagforeningerne. Nu står de til en historisk røvfuld.

Politikerne i den amerikanske stat Ohio har fået sig en brat opvågning. Et overvældende antal borgere kræver, at deres forsøg på at smadre fagforeninger skal trækkes tilbage.

Det drejer sig om en senatslov, der anses for et af de groveste angreb på retten til at organisere sig nogensinde i USA. Tilsvarende initiativer foregår i en dusin andre stater.

Ohios konservative guvernør John Kasich og hans anti-fagforeningsfolk står til en historisk røvfuld.

Krig mod fagforeninger

Der skulle kun 231.149 underskrifter til for at få lov til at gennemføre en folkeafstemning til november, der kan forkaste en loven. Der var indsamlet 1,3 millioner underskrifter fra alle statens 88 kommuner ved deadline.

Ikke alene skal der nu holdes en folkeafstemning i staten til november, men underskrifterne blokerer samtidig for at lovens bogstav kan følges. Politikerne kan intet gøre, andet end at vente.

Den massive tilslutning skabt af 10.000 aktivister tyder på, at statens arbejdere og mellemklasse pludselig er vågnet op til dåd. Trods alt har de selv valgt guvernøren og medlemmerne af statens parlamentariske huse.

Deltagerne i kampagnen kom fra begge amerikanske partier, blandt privat og offentligt ansatte, politikfolk, brandmænd, lærere, sygeplejersker, præster, butikejere, studenter ... og nogle enkelte folkevalgte.

6.000 mennesker eskorterede underskrifterne fordelt i 1.500 kasser i triumftog til sækkepibemusik gennem hovedstaden Columbus den 29. juni.

Afskaffer kollektive forhandlinger

John Kasich underskrev lov SB5 den 31. marts, og allerede på det tidspunkt var aktivister i gang med at organisere sig imod den republikansk gennemtrumfede lov.

Loven indeholder omkring 40 forskellige punkter, der er beregnet til at svække fagforeninger og arbejderes ret til at organisere sig. Især afskaffer den offentligt ansatte ret til kollektive forhandlinger.

Herudover vil politikerne indføre et totalforbud imod at offentligt ansatte strejker, en regel der findes i en række andre amerikanske delstater.

Samtidig vil de konservative politikere forhindre mægling og sikre, at staten kan gennemføre sit eget sidste tilbud. Forlig afvises som princip.

Blandt de mange kreative dele af love afvises forhandlinger om pension og sundhedsforsikringer, der i USA ofte betales af arbejdsgiveren.

Der er klausuler, der gør flere ansatte til ”supervisors” ... en slags mellemlederfunktion, og den slags må ikke være medlem af en fagforening.

Man kan ikke tvinge arbejdere til at være medlem af en fagforening, selv om denne forhandler på alles vegne og sikrer alles rettigheder. Politikerne vil afskaffe deling af udgifterne mellem de organiserede og andre.

Og for at lægge lidt ekstra forhindringer i vejen for organiserede vil det, hvis loven blev vedtaget, være forbudt at give politiske bidrag via lønsedlen.

Nedenfor er to videoer, der viser afleveringen af underskrifter i Ohio.


USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.