Der er 98 forskellige måder at udmønte beskæftigelsessystemet på. Og det er ikke rimeligt, at arbejdsløse får forskellige tilbud afhængig af deres postnummer, siger Ejner K. Holst fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Foto: Pressefoto, FH.

Fagbevægelse siger stop: Uacceptabelt at jobcentre er så forskellige

26. aug 2019
Jobcentrene drives alt for forskelligt, og i nogle kommuner får arbejdsløse alt for sjældent tilbudt uddannelse. Beskæftigelsesministeren må give jobcentrene et tiltrængt serviceeftersyn, mener topfigur i fagbevægelsen Ejner K. Holst.

Arbejdsløse får vidt forskellige tilbud på uddannelse og aktivering afhængig af deres postnummer.

Og det er helt urimeligt, at vejen fra ledighed til job er vidt forskellig afhængig af, hvilket jobcenter den arbejdsløse er tilknyttet, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Derfor kræver FH, der repræsenterer 1,4 millioner lønmodtagere, nu, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sætter sig i spidsen for et gennemgribende serviceeftersyn af det danske beskæftigelsessystem.

LÆS OGSÅ: Efter udskældt is-konkurrence på jobcenter: Nu vil politikere have klar besked

- Det er ti år siden, at kommunerne overtog ansvaret for beskæftigelsesindsatsen i Danmark, og vi fik jobcentrene. Når sådan en stor bygning som beskæftigelsessystemet fylder ti år, skal vi se på bygningen og spørge os selv, om den opfylder de behov vi har i dag på den rigtige måde, siger FH-næstformand Ejner K. Holst.

- Vi skal kort sagt give bygningen et grundigt servicetjek, og vi hjælper gerne beskæftigelsesministeren med det tiltrængte arbejde, fastslår han. 

Behandling afhænger af postnummer 

Selvom der i løbet af de seneste ti år løbende er kommet nye love og regler, er der ifølge Ejner K. Holst stadig for mange 'uhensigtsmæssigheder' i systemet. 

- Der er 98 forskellige måder at udmønte beskæftigelsessystemet  på. Det vil sige, at det er lidt afhængig af, hvilket postnummer du bor i, hvilken behandling du får som arbejdsløs. Og det er ikke rimeligt, fastslår han og henviser til en ny analyse fra FH.

Vi har stadigvæk ikke gjort op med hele kontrolregimet og mistroen i beskæftigelsessystemet.
Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Den viser, at der er markante forskelle i kommunernes brug af uddannelsesaktivering. Nogle kommuner anvender kun i meget begrænset omfang uddannelsesaktivering, mens andre kommuner i meget betydeligt omfang anvender uddannelsesaktivering, fremgår det. 

- Vi skal have et mere ensartet system, fastslår Ejner K. Holst og peger på, at adskillige undersøgelser fra blandt andre Rockwool Fonden og Statsrevisorerne ligesom FH-analysen dokumenterer kæmpe forskelle fra kommune til kommune.   

Derudover mener Ejner K. Holst, at et servicetjek af systemet også kan bidrage til et tiltrængt nyt syn på arbejdsløse.

- Vi har stadigvæk ikke gjort op med hele kontrolregimet og mistroen i beskæftigelsessystemet, og det er på høje tid at få gjort det og i stedet igen have fokus på almindelig gedigen arbejdsformidling, siger FH-næstformanden. 

Refusionssystem er skurken 

Derudover ser han gerne, at refusionsreformen, hvor kommunerne får refunderet dele af udgifterne til beskæftigelsesindsatsen fra staten, bliver en del af serviceeftersynet.   

- Vi er nødt til at undersøge, om refusionssystemet er en af skurkene, der betyder, at beskæftigelsessystemet i dag ikke leverer det, som systemet er sat i verden for, fastslår han. 

Ejner K. Holst fremhæver, at kravet om et serviceeftersyn af jobcentrene ikke er et angreb på de ansatte på jobcentrene.

- Det er ikke dem, der sidder med prioriteringerne og ledelsesretten. De gør bare deres arbejde, mens det er politikerne, der har ansvaret, siger Ejner K. Holst og tilføjer, at han heller ikke er ude i et CEPOS-ærinde om at nedlægge jobcentrene og få langt flere private aktører ind i beskæftigelsesindsatsen. 

Vi skal have en fordomsfri diskussion af, hvad vi forventer af et beskæftigelsessystem
Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

- Men vi skal have en fordomsfri diskussion af, hvad vi forventer af et beskæftigelsessystem, så det er attraktivt for arbejdsløse, lønmodtagere og virksomheder. Alle efterspørger kvalificeret arbejdskraft i dag, og så er det da spøjst, at uddannelse og aktivering er nedprioriteret, og vi ikke for alvor går vores beskæftigelsessystem efter i sømmene.  Vi skal jo sikre de arbejdsløse kompetencer og job, så virksomhederne bliver glade, siger han. 

På et snarligt møde vil Ejner K. Holst præsentere beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for fagbevægelsens ønske om at gå beskæftigelsessystemet efter i sømmene. 

Men ifølge Børsen er Peter Hummelgaard klar. Til avisen siger han, at fagbevægelsen sparker en åben dør ind.

- Der er helt klart stadig store udfordringer i beskæftigelsessystemet, siger Peter Hummelgaard til Børsen.   

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her