Fagbevægelse dømmer nyt parti ude

27. nov 2013, 14:20
Fagforbund spår ikke det nystiftede parti, Alternativet, lang levetid i dansk politik.

Knap er Uffe Elbæks nye parti, ’Alternativet’, stiftet, før skepsissen breder sig.

Flere fagforbund og en enkelt forsker dømmer det nystiftede parti ude fra start. Og selv om en af de absolutte frontfigurer i det nye parti er hentet i fagbevægelsens top, får Alternativet ikke en særlig varm velkomst i fagbevægelsen.

Både Josephine Fock, sekretariatschef i Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, og medstifter af det nye parti, samt Uffe Elbæk flirter ellers med tanken om netop en tæt alliance med fagbevægelsen.

»Jeg tror på den danske aftalemodel, og vi vil lægge op til et godt samarbejde. Fagbevægelsen bliver nødt til at tage del i udfordringen og sætte bæredygtighed meget højere på dagsordenen,« siger Josephine Fock.

Medstifter Uffe Elbæk supplerer:

»Fagbevægelsen ønsker et lige samfund, og vi ønsker at tænke løsninger i fællesskab, og det var sådan, fagbevægelsen startede,« siger han og understreger, at den grønne omstilling, som partiet vil gennemføre, også vil skabe nye arbejdspladser.

Uffe Elbæk henviser også til, at kooperationsbevægelsen og andelsbevægelsen er historiske eksempler på, at der er fundet fælles og gode løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

»Hvis fagbevægelsen ikke kan se ideen i at tænke løsninger sammen, så er det ikke et problem for os, men et problem for fagbevægelsen,« siger han.

Giv os noget nyt

Men i HK Stat har formand Rita Bundgaard ikke de store forhåbninger til det nyfødte parti.

»Der er i forvejen så utroligt mange politiske partier i Danmark, og alle kæmper om vælgernes gunst. Om der er plads til et parti mere, det har jeg rigtig svært ved at se,« siger Rita Bundgaard

Også næstformand i 3F, Jane Korczak, er yderst skeptisk og ser partiets ambitioner om at komme ind ved næste folketingsvalg som urealistiske.

»Det nye partis dagsorden om bæredygtighed, omstilling og grøn vækst er allerede dækket af rigtig mange af de eksisterende partier. Hvis partiet skal belønnes med mange mandater, skal de finde på noget nyt,« siger Jane Korczak og pointerer, at hun ikke selv ville stemme på partiet.

Ude ved næste valg

I lighed med forbundene spår samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen ikke det nye parti store chancer for at komme over spærregrænsen ved et kommende folketingsvalg.

»Det kræver jo et ufatteligt stort arbejde at sparke sådan noget i gang, og det er i hvert fald meget interessant, hvis det kan lade sig gøre for Uffe Elbæk. Umiddelbart tror jeg ikke på det,« siger han.

Ifølge forskeren er Uffe Elbæks eneste chance, at store dele af venstrefløjen løber skrigende bort fra Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne, fordi de savner et alternativ.

»Vælgergrundlaget for det nye alternative parti ligger hos græsrødderne i mellemrummet mellem Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne. Men det eneste, der kan løfte Uffe Elbæks parti, er en egentlig bevægelse fra neden, og den bevægelse er der ikke,« vurderer han.

Fremtidigt samarbejde

Formand Rita Bundgaard fra HK Stat mener, at det er alt for tidligt at spå om et fremtidigt samarbejde mellem det nye parti og hendes eget fagforbund. Også selvom partistifter Josephine Fock fra OAO er med på holdet.

»Hun er ikke den, der tegner butikken alene. Der skal konkrete eksempler på bordet og indhold bag de fine ord, før vi ved, om vi er med,” fastslår Rita Bundgaard.

Og heller ikke hos 3F vil næstformanden afvise et fremtidigt samarbejde, hvis det skulle lykkes partiet at blive valgt ind.

»Hvis det viser sig, at de kommer tordnende ind i Folketinget, vil vi selvfølgelig snakke med dem, lige så vel som vi snakker med alle mulige andre partier,« siger næstformand Jane Korczac.