Færre skal i udsigtsløs løntilskud

21. jan 2013, 11:50
Nu afliver minister løntilskud uden jobudsigt. Tusindvis kastes i løntilskud alene, fordi det giver højeste refusion, siger SF. Ligesom R er de positive over for ændringer.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil begrænse kommunernes brug af løntilskud til ledige. Ordningen, hvor arbejdsløse kan prøve kræfter med arbejdsmarkedet, skal ændres.

Kommunerne skal ikke længere kunne kradse maksimal belønning ind uagtet om løntilskuddet rummer job-chancer, eller der alene er udsigt til et ’farvel og tak for indsatsen’, siger ministeren.

”Løntilskud skal have et meget, meget stærkere fokus på de efterfølgende beskæftigelsesmuligheder, hvis det skal kvalificere til højeste refusion” lyder udmeldingen fra Mette Frederiksen.

Og kommunerne skal blive ”meget bevidste om”, hvilke grupper af ledige, de sender i løntilskud.

”I dag bliver det strøet ud med for rund hånd,” siger Mette Frederiksen.

Udskældt aktivering

Løntilskud er aktivering, hvor eksempelvis en nyuddannet skolelærer kan få erfaring i at arbejde som lærer i op til et år.

Der er tanken, at den ledige får foden inden for og møver sig ind på et almindeligt arbejde den vej.

Men særligt løntilskud inden for det offentlige har fået prygl for at spilde de arbejdsløses tid, fordi de sjældent ender med en kontrakt.

Ordningen er også blevet beskyldt for, at blive misbrugt af arbejdsgiverne, der erstatter fastansatte medarbejdere med billigere løntilskudsansatte – den såkaldte ’fortrængningseffekt’.

Belønning for resultater

Regeringen og Enhedslisten har bestilt en udredning af effekten af løntilskud.

Men allerede før den ligger færdig, er beskæftigelsesministen overbevist om, at der skal ske store forandringer.

Det skal ifølge Mette Frederiksen ske, når regeringen i foråret vil lave en reform af den måde, som kommunerne belønnes for at aktivere arbejdsløse – refusions-systemet.

"Arbejdspræmissen er, at vi vil styre beskæftigelsesindsatsen på resultater i stedet for på midler og proces," siger Mette Frederiksen.

I dag får kommunerne refunderet halvdelen af udgifterne, når de sender folk i job med løntilskud, mens vejledning og opkvalificerings-kurser kun giver 30 procent i refusion.

SF og R positive

Det giver kommunerne et økonomisk incitament til at smide folk i løntilskuds-job, uanset om det giver mening, mener SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, der støtter en ændring af de nuværende regler for løntilskud:

"Tusindvis af folk kastes ud i løntilskud, alene af den grund, at det giver højeste refusion. Det skal vi kigge på. I mange tilfælde er de her løntilskud og virksomhedspraktikker reelt uden jobperspektiv."

Radikale Venstre er positive over for ændringer af løntilskud, der har mere fokus på de efterfølgende beskæftigelsesmuligheder, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq.

Dermed ser der ud til at være flertal for ændringer i regeringen.

Hans Mortensen, der er medlem af beskæftigelsesudvalget for Venstre, kalder det ”dejligt”, at regeringen viser ”noget initiativ til at se på, hvordan vi kan optimere beskæftigelsesindsatsen.

Venstre vil dog afvente regeringens samlede udspil, før de kommenterer på enkelte dele og – eventuelt – støtter en ændring af løntilskudsordningen, der i sin nuværende udformning blev undfanget under den forrige regering.