Færre lærlinge ryger i retten mod mester

19. jun 2011
Færre lærlinge hiver mester i retten, viser optælling fra Tvistighedsnævnet. Der er kommet mindre mobning, men stadig masser af lønfusk, lyder det fra 3F.

Der er blevet længere mellem sager som ”Mester truede mig til dagpengefusk” og ”Lærling fyret fordi han tog barnets første sygedag”.

I mange år er antallet af retssager, hvor lærlinge hiver mester i retten ellers bare steget stødt. Men nu er skuden vendt. I 2010 havnede 105 sager i den særlige ret, kaldet Tvistighedsnævnet. Det er et fald fra 133 sager året før. Det viser en optælling, som nævnet har foretaget for Avisen.dk.

Der er stadig ligeså meget fejl og snyd med lønnen, lyder det fra fagforeninger. Men der er færre af de alvorlige sager, der ryger i retten.

”Nogle af de mestre, der poppede op i de gode år, viste sig at være brodne kar, da krisen ramte. De fik mindre arbejde, og det gik ud over lærlingene,” forklarer Jens Kirkegaard, der er 3F’s faglige sekretær for murerlærlingene i København.

I langt de fleste sager, der havner i nævnet, er det lærlingen, der indklager mester.

”De mobbede lærlingene og gjorde alt for at komme af med dem. Og mange af dem er gået ned eller har ikke længere lærlinge,” siger Jens Kirkegaard.

Krøllede lønsedler

Der er kommet færre lærlinge i det hele taget i perioden, forklarer konsulent i Dansk Byggeri Peter Krogh.

Og samtidig finder parterne som regel en løsning, inden det kommer så lang som til en sag:

"I stedet for at strides laver man et forlig, som lærlingen kan komme videre med sin uddannelse," siger Peter Krogh.

Hos blikkenslagerne i Blik og Rør er hver tredje lærling hos fagforeningen med en eller anden form for fejl eller snyd, fortæller faglig sekretær Bjørn Due.

”I går kom der en lærling ind med krøllede lønsedler. Det viste sig, at han manglede 62.000 kroner. Jeg har lige talt med firmaet, og de siger, at de nok skal betale. Og så er den sag jo ude af verden,” siger Bjørn Due.

”Der kommer stadig flere af den slags sager, men vi får nemmere ved at tale med firmaet og få bragt det i orden,” uddyber han.

Et par på hovedet

Det er hos de små mestre, lærlingene kommer i klemme. I de store firmaer er der sjældent store problemer.

”De sager hvor læredrengen for eksempel har fået i par på hovedet, de ryger i retten. Men når det drejer sig om løn og pension, der finder vi altid ud af det inden der bliver en sag ud af det,” siger bjørn Due.

Lærlinge i klemme

Sager

  • 2010: 105
  • 2009: 133
  • 2008: 95
  • 2007: 69
  • 2006: 59

Kilde: Tvistighedsnævnet