Færre hænder i SKAT. Virksomheder snyder mere

21. sep 2011
3000 ansatte i SKAT er sparet væk siden 2006, og nu snyder flere virksomheder i skat. Socialdemokrater giver tunge besparelser skylden, men vil ikke love flere ressourcer, mens der forhandles om ny regering.

Danske virksomheder er flittige til at fifle med selvangivelsen. På trods af en strategi fra SKAT om mere målrettet kontrol er der flere virksomheder, der snyder i skat.

Det konkluderer en ny rapport fra Rigsrevisionen.

Ifølge rapporten er virksomhederne blevet dårligere til at overholde skattereglerne.

I skatteåret 2006 havde 42 procent af de kontrollerede virksomheder rod i skattepapirerne. I 2008 var andelen steget til 52 procent.

Flere snydere går fri

Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup ser resultatet som en konsekvens af den tidligere regerings besparelser på SKAT.

"Det er dybt utilfredsstillende, at antallet af uregelmæssigheder er steget, men vi må se det som en uungåelig konsekvens af årelange massive besparelser," siger han.

Siden 2005 er SKAT blevet barberet med over 3000 personer. Det vil sige, at der er over en tredjedel færre hænder til at kontrollere selvangivelser og jagte skattesnydere.

Nick Hækkerup er ikke i tvivl om, at flere snydere går fri, fordi der er færre ansatte i SKAT.

"Jeg har som ordfører modtaget mange henvendelser fra frustrerede medarbejdere i SKAT, der fortæller, at det sejler. Nu har vi fået syn for sagen. Det koster på velfærden, at så mange får lov at styre uden om," siger han.

Flere snyder bevidst

Med den nye indsatsstrategi forsøgte SKAT i 2007 at råde bod på et voksende skattegab. Det vil sige, at mængden af skatteindtægter, som staten gik glip af, blev større.

Den nye strategi inddeler skatteborgerne i medspillere, der betaler deres skat, og modspillere, der snyder bevidst, og derfor skal kontrolleres nøje.

Ifølge Rigsrevisionens rapport er andelen af modspillere blandt virksomheder steget fra 2006 til 2008.

Koncerndirektør i SKAT Jesper Skovhus mener ikke, at der er nogen sammenhæng mellem nedskæringerne og konklusionerne i Rigsrevisionens rapport.

"Det handler om de ting, vi har i værktøjskassen, og hvordan vi bruger dem. I forhold til borgerne går det godt, mens vi må konstatere, at det går mindre godt med virksomhederne. Og hertil må vi sige, at vi er i fuld gang med at justere vores indsats," siger han.

Men har det ingen betydning, hvor mange hænder, der er til at bruge værktøjerne?

"Selvfølgelig er der en sammenhæng mellem antallet af hænder, og den mængde opgaver, vi er i stand til at løse, men det er ikke det, Rigsrevisionen har undersøgt," siger Jesper Skovhus.

Kroner til SKAT på forhandlingsbordet

Også SF's skatteordfører Jesper Petersen kritiserer den tidligere regering for at have sparet sig til mere skattesvindel.

Han mener, at resultatet er en næse til VK-regeringens sparekurs.

Venstres Kristian Jensen, der som skatteminister stod bag den nye strategi i 2007, opfatter derimod Rigsrevisionens rapport som en anerkendelse af den målrettede strategi.

Lige nu diskuterer S, SF, R og Enhedslisten regeringsgrundlaget for den kommende regering.

Nick Hækkerup ønsker ikke at løfte sløret for, om der er flere kroner til SKAT på forhandlingsbordet.

"Der er ingen tvivl om, at der er skåret alt for meget på hænderne i SKAT. Og det er ingen hemmelighed, at vi i årevis har råbt på flere ressourcer. På den baggrund må du drage dine egne konklusioner," lyder opfordringen.

Mandefald i SKAT

- Siden 2006 er antallet af medarbejdere hos SKAT faldet markant. I 2006 var der 9.170 årsværk (fuldtidsstillinger) i SKAT. I 2010 var antallet reduceret til 5.995.

- I 2007 lavede SKAT en ny indsatsstrategi, der kort fortalt handler om, at kontrollen skal koncentreres om målgrupper, der ifølge erfaringerne snyder mest.

- Skat accepterer et årligt skattegab på 35 mia. kr. i tabte skatteindtægter. Den målsætning har ikke været opfyldt siden 2006.

- I 2009 lå skattegabet 17,5 mia. kr. over det accepterede niveau. I 2011 ligger det 5,25 mia. kr. over.

Kilde: HK/Stat, Rigsrevisionens rapport