Tæt på verden: Fængslet for at se nyheder

23. feb 2011
Zimbabwes magtelite følger nervøs de folkelige oprør i de arabiske lande. Politiet slår ned på alt, der lugter det mindste af revolution.

I Zimbabwe er det en forbrydelse at se nyheder. I weekenden blev 46 studerende, fagforeningsfolk og politiske aktivister fængslet efter et møde, hvor der blev vist videoer med nyheder fra BBC og Al Jazeera om de folkelige revolutioner i Egypten og Tunesien.

De arresterede er mistænkt for at ville kuppe præsident Robert Mugabe – en diktator, der har styret det østafrikanske land siden 1980. ”De er varetægtsfængslet for at have deltaget i et ulovligt politisk møde,” siger inspektør James Sabau til den regeringsvenlige avis The Herald.

Mødets dagsorden var, ifølge Sabau, "hvad Afrika og Zimbabwe kan lære af revolutionerne i Egypten og Tunesien". Politiet beslaglagde en videoprojektor, to dvd'er og en bærebar computer.

På afgrundens rand

Mugabe og hans inderkreds følger nervøst de folkelige oprør i de arabiske lande. Mugabe, der fyldte 87 år i mandags, har bragt Zimbabwe på afgrundens rand. Han anklages for korruption, undertrykkelse, elendig økonomi og mislykkede reformer.

Landet har verdens vildeste inflation, der i løbet af få timer gør pengesedler værdiløse. Allerede i 2008 blev det anslået, at den årlige inflationsrate var på 6,5 quindecillion novemdecillion procent – det vil sige 65 efterfulgt af 107 nuller! Den danske inflation er i sammenligning på 2.3 %.

Ingen penge til mad

Zimbabwe er i dag et af verdens allerfattige lande. Folk har ingen penge til at købe mad. Selv om folk ikke dør af sult, går langt de fleste sultne i seng hver dag. Og 70 % af befolkningen overlever ved at få fødevarehjælp fra nødhjælpsorganisationer.

I 2009 lykkedes det oppositionen at få foden ind. Landet ledes nu af Mugabe som præsident og oppositionens Tsvangirai som premiereminister. Men også Tsvangirai bliver kritiseret af andre i oppositionen for at være ineffektiv og alt for forsigtig.

I øjeblikket presser Mugabe for et valg i 2011. Han ønsker at generobre rollen som enehersker. Menneskerettighedsgrupper advarer om, at politiet chikanerer, tæsker og anholder politiske modstandere i et endnu større omfang end normalt.

Weekendens fængsling er klart et signal til politiske modstandere om, at ingen politisk aktivitet vil blive tolereret.

Må befri os selv

”Den vigtigste lektie fra Tunesien og Egypten er, at vi, folket i Zimbabwe, skal befri os selv,” siger Trevor Ncube, der ejer tre uafhængige aviser i Zimbabwe og The Mail & Guardian i Sydafrika. I sidstnævnte avis, skriver han, at ”verden kun vil hjælpe os, når vi står op og kæmper for vores frihed og genvinder vores land fra Mugabe og den arrogante klike omkring ham.”

Men der er lang vej igen. En af grundene til at for eksempel det folkelig oprør i Egypten lykkedes var, at hæren ikke støttede præsident Hosni Mubarak, da folket forlangte hans afgang. I Zimbabwe menes hæren at ville slå hårdt ned på alt, der kunne destabilisere Mugabe. Desuden er folk i Zimbabwe så fattige at de allerfleste ikke har adgang til internettet, som mobiliserede især de unge demonstranter i Tunesien og Egypten.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her