Fængselsbetjente får prygl og bilen smadret

22. apr 2011
Flere fængselsbetjente får flere tæsk og trusler og som noget nyt bliver deres biler smadret.

"Dybt, dybt bekymrende."

Sådan betegner Fængselsforbundet den statistik for vold, trusler og hærværk begået mod fængselsbetjente, som Kriminalforsorgen om få dage offentliggør.

Tallene afslører, at myndighederne trods års indsats ikke har formået at bekæmpe den grove vold og de dødstrusler, der slider hårdt på fængselspersonalet.

145 fængselsbetjente blev i 2009 udsat for 'vold' eller 'vold og trusler'. Det tal steg i fjor til 212 som kulmination på flere års stigning.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Smadrer betjentes private biler

Og som noget nyt er fanger på udgang – eller deres venner – begyndt at smadre betjentenes personbiler.

"I 2009 registrerede vi ikke nogle tilfælde af hærværk mod personalets ejendele. I 2010 registrerede vi syv tilfælde. Det er typisk biler, der bliver smadret ude på parkeringspladserne," forklarer Kriminalforsorgens souschef Lars Rau Brysting.

"Nu må det altså være nok," kræver Kim Østerby fra fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, der melder om et stærkt øget sygefravær blandt medlemmerne i 2011.

Overfyldte fængsler

"Truslerne flyver gennem luften og antallet af umotiverende angreb på personalet stiger, fordi fængslerne er overfyldte som konsekvens af politiets vellykkede indsats med at pågribe bandemedlemmer, rockere og østeuropæiske kriminelle," siger Kim Østerby.

Lars Rau Brysting begrunder også den øgede vold med det store pres på kapaciteten, og med, at klientellet bag tremmer er blevet hårdere.

Kim Østerby er stærkt utilfreds med, at regeringens øgede bevillinger til politiets kamp mod rocker- og bandekriminalitet, ikke har medført forholdsvis flere midler til fængslerne.

"Fængsler bliver skraldespande

"Politiet har fået ryddet op i gaderne, men skraldespanden er fængslerne, hvor personalet må tage mod øretæver, når de indsatte tænder af, fordi der er flere anbragt i samme celle," siger Østerby.

Lars Rau Brysting oplyser, at Kriminalforsorgen allerede har gjort en indsats for at bekæmpe den fysiske og psykiske vold.

"Men vi kan desværre ikke bestemme antallet af hårde kriminelle. Vi har aftalt med de enkelte institutioner (fængsler og arresthuse, red.), at de i 2011 nytænker området og gennemgår deres procedurer for at få idéer til at begrænse problemet," siger han.

Central løsning

Men det er utilstrækkeligt, mener Kim Østerby.

"Kriminalforsorgen har ikke gjort nok, og det nytter ikke noget at overdrage ansvaret til de enkelte afdelinger, der er hårdt pressede på alle måder. Problemet kan kun løses fra centralt niveau, hvor Kriminalforsorgens direktør William Rentzmann må tage affære," appellerer han.