Fængselsbetjente bliver svinet til på Youtube

1. maj 2011
Fængselsbetjente bliver tilsvinet og vist med billeder i musikvideo på Youtube. Fængselsforbundet raser.

'Fængselsbetjent, du er et svin' er navnet på en musikvideo, der har fået knap 109.000 klik på websitet Youtube.

I sangen må fængselsbetjente finde sig i strofer som: 'Jeg har hadet dit fjæs, siden jeg blev sat ind' og 'Alle fængselsbetjente er nogle svin'.

Og mens de toner lyder, bliver der vist billeder af betjente, ligesom en enkelt betjent bliver nævnt med sit fulde navn på et id-kort.

Forbund: Det går langt over grænsen

Fængselsforbundet raser over videoen, som de allerede har forsøgt at få fjernet med hjælp fra Kriminalforsorgen. Det er endnu ikke lykkedes.

"Det er helt utidigt. Det handler også om tillid, og det er altså svært at se fangerne, som nogen, der kan samarbejde om god løsladelse, når de laver hadekampagner som denne video," siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Han er klar over, at fængselsbetjente må finde sig i meget - og at det er en del af jobbet. Men det her går langt over grænsen.

Tidligere har forbundet også oplevet hadekampagner på Facebook. Det mener formanden er en uheldig udvikling.

Kriminalforsorgen kan ikke stille noget op

Kriminalforsorgen er også ked af videoen på nettet og er ikke interesseret i at få hængt personale ud på den måde.

"Generelt forsøger vi hver gang at få lukket den slags. I marts 2008 skrev vi til Youtube for at få slettet videoen, blandt andet med henvisning til det nævnte ID-kort. Det fik vi afslag på," siger it-chef i Kriminalforsorgen, Lars Vinther, og tilføjer:

"Kriminalforsorgen tager sig meget af personalet og er altid på vagt over for eventuelle anslag mod personalets sikkerhed. Vi har dog valgt ikke at politianmelde denne sag."

Juraekspert: Videoen er på vippen

Lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i persondataret, Charlotte Bagger Tranberg, vurderer, at det er svært at få fjernet videoen fra nettet.

"Det ser ud til, at der er brugt billeder, som er tilgængelige på nettet. Det har en betydning, selv om det ikke ubetinget er okay at gengive dem i videoen," siger hun.

Det vil ifølge Charlotte Bagger Tranberg ikke give mening at anmelde videoen til politiet, for der er ingen ensidig afsender på musikvideoen.

"Det, man har mulighed for, er at henvende sig direkte til Youtube. Men man skal også huske, at de mennesker, der har lavet videoen, altså har ytringsfrihed. Det ligger på vippen, om det er okay eller ikke i orden," siger Charlotte Bagger Tranberg.

Hold hovedet højt i det klamme system

Videoen slutter med følgende appel: 'Til alle rødder i kriminalforsorgens klamme system: Hold hovedet højt!'

Avisen.dk har sendt en mail til den person, der har offentliggjort videoen på nettet, men der har ikke været respons på henvendelsen.

Du kan se 'Fængselsbetjent, du er et svin' her.