Fælles oprør mod funktionel lidelse: Vi er ikke psykisk syge

25. dec 2016, 07:00
Mennesker med lidelser som kronisk hovedpine eller søvnapnø er ikke psykisk syge. Sådan lyder opråbet fra en række patienforeninger.

Migræne, tinnitus, piskesmæld og fibromyalgi. 

De er blandt de cirka 30 lidelser, der langt fra altid anerkendes som fysiske. I stedet bliver nogle patienter stemplet som psykisk syge. Flere psykiatere samler nemlig en række fysiske sygdomme under det psykiatriske begreb 'funktionel lidelse'.

Det får nu 29 formænd fra forskellige patientforeninger, som Migrænikerforbundet, Dansk Handicap Forbund og Hjernerystelsesforeningen, til at stå sammen i fælles protest.

- Det er utrolig nedværdigende og stigmatiserende over for patienterne og tangerer ofte til overgreb at få en psykiatrisk diagnose, når man har en fysisk sygdom, siger Hanne Holst Rasmussen til Avisen.dk.

Hun er medlem af Whiplashforeningen, som er med i det fælles opråb fra foreningerne, der i alt repræsenterer 37.000 patienter.

Foreløbigt er der iværksat en underskriftsindsamling, der skal gøre Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at patientsikkerheden er truet, fortæller Hanne Holst Rasmussen.

Antidepressiva og terapi

Patienter med en funktionel lidelse, får som regel at vide, at de bare skal ignorere deres symptomer eller have psykiatrisk terapi og psykofarmaka, oplyses der i underskrifts-indsamlingen fra de 29 patientforeninger.

Det er dog en lidt gammeldags opfattelse, at man enten er 100 procent fysisk eller psykisk rask, for inden for alle sygdomme er der både biologiske og psykologiske faktorer.

Det forklarer speciallæge i Almen Medicin Lene Toscano fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

I dag er der cirka 300.000 danskere, der har en såkaldt funktionel lidelse. Og halvdelen af dem er så syge, at de har svært ved at passe deres arbejde, vurderer man på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

"Helt hen i vejret"

Men alt for mange bliver placeret som psykiatriske patienter, og får derfor ikke de rette undersøgelser og behandlinger, lyder det fra Hanne Holst Rasmussen

- Selvfølgelig er det rigtigt, at der er nogle mennesker, der får fysiske symptomer på grund af psykiatriske lidelser men ikke 300.000 danskere. Det er helt hen i vejret, siger hun.

Ifølge hende er der mange mennesker, der får overset deres fysiske sygdomme, fordi de først har fået at vide, at de havde en funktionel lidelse.

- Og når de så for eksempel får deres kræftdiagnose, så er det måske for sent, siger hun.

Men det er ikke erfaringen på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

- Funktionel lidelse bliver beskyldt for rigtig meget, men der er ikke noget, der tyder på, at der er en masse alvorlige sygdomme, der bliver overset, fordi der bliver forsket i behandling af funktionelle lidelser, siger Lene Toscano.

- Tværtimod ser vi mange, der har fået overset en funktionel lidelse. Nogle når at blive rigtig dårlige, fordi der er gået lang tid, før man har fundet ud af, hvad de fejler, påpeger hun.

Ikke en diagnose

Det er dybt problematisk, at den psykiatriske diagnose 'funktionel lidelse' ikke er godkendt i WHO’s diagnose-klassificeringssystem, som Danmark ellers er tilsluttet, fastslår Hanne Holst Rasmussen.

Sundhedsstyrelsen betragter funktionelle lidelser som en samlebetegnelse og ikke en diagnose. Sådan skriver Ane Bonnerup Vind, der er sektionsleder og overlæge i Sundhedsstyrelsen, i et skriftligt svar til Avisen.dk.

"Helt overordnet er det vigtigt for mig at sige, at patienter med funktionelle lidelser skal tages alvorligt på samme måde som andre patienter, og jeg anerkender ikke, at man med brugen af samlebetegnelsen signalerer at det ikke er tilfældet," skriver hun i sit skriftligt svar til Avisen.dk og uddyber:

"Mange af disse patienter er svært syge. I forhold til behandlingen af den enkelte patient, så vil det være en konkret lægefaglig vurdering hvilken behandling en given patient bør tilbydes." 

Disse foreninger støtter underskriftsindsamlingen

    1. Dansk Handicap Forbund

    2. Migrænikerforbundet  

    3. Høreforeningen 

    4. Vaccinationsforum  

    5. Patientforeningen Danmark   

    6. ME Foreningen  

    7. Stofskiftesupport  

    8. MCS Foreningen (Duft- og kemikalieoverfølsomme)  

    9. Hypofysenetværket  

  10. EHS Foreningen (El- overfølsomme)   

  11. Whiplashforeningen

  12. Det kardiologiske Syndrom X (Hjertekramper)

  13. Migræne og Hovedpineforeningen

  14. HPV-bivirkningsramte

  15. Daninfekt (Kronisk sygdom pga. infektion) 

  16. Danmarks Patientforening for Hovedpineramte Horton Hovedpineforening         

  17. IC Foreningen (kronisk blæresygdom)

  18. Sklerodermiforeningen

  19. Colitis-Crohn Foreningen (kroniske tarmsygdomme) 

  20. Arbejdsskadeforeningen

  21. Dansk Søvnapnøforening

  22. Hypermobilforeningen 

  23. Dansk Dercum Forening

  24. Patientforeningen

  25. Hjerneskadeforeningen

  26. Immundefektforeningen

  27. Neuropatiforeningen 

  28. Hjernerystelsesforeningen

  29. DDHL - Den Danske Hypothyreose Landsforening