Fædrebonus: Minister gemmer stinker væk

28. nov 2013, 15:13
Bonus til fædre på barsel blev droppet uden publikum til stede, eksperter forklarer hvorfor.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fortalte sent i går eftermiddags til dr.dk, at regeringen alligevel ikke vil lokke fædre til at tage mere barsel med en kontant bonus på 100 kroner per baby-dag.

Ordningen med en fædrebonus var imidlertid den brandslukker regeringen brugte, da den i september annoncerede, at løfterne om en øremærket barsel til fædre alligevel ikke blev til noget, og dermed satte ild til debatten om ligestilling.

Den droppede øremærkede barsel var et direkte løftebrud, og udløste hård kritik, ikke mindst fra egne rækker.

Politisk kommentator Rasmus Jønsson mener, at Mette Frederiksens sene udmelding på dr.dk, vidner om, hvor meget sagen lugter for regeringen.

"Når et medie bringer sådan en historie tæt på fyraften og på nettet, er jeg ikke i tvivl. Regeringen har prøvet at pakke sagen væk. Og det lykkedes faktisk rimeligt godt, synes jeg," siger Rasmus Jønsson.

Kernevælgerne skuffede

Ifølge kommentatoren kan regeringen umuligt lave en kovending uden, det bliver et løftebrud i vælgernes øjne. Især de trofaste kernevælgere hos regeringspartierne føler, deres partier render fra værdipolitikken.

"De vælgere, der føler sig som en del af regeringspartierne, de bliver skuffede over det her. De håber på ny politik om ligestilling, men i stedet opfører regeringen sig som om, den var blå," siger Rasmus Jønsson.

Ligestilling, shh..

Rasmus Jønsson mener også, at regeringen nu har markeret sig for sidste gang i lang tid med budskaber om, at kvinder og mænd skal gøres mere lige.

"Regeringen lyder ikke længere troværdig, når den snakker om at øge ligestillingen. Jeg tror simpelthen ikke toppen af regeringen, herunder Bjarne Corydon, mener det her er vigtigt," siger Rasmus Jønsson.

Også den politiske kommentator og forfatter Lotte Hansen mener, at regeringen selv bærer skylden for, at politikken om ligestilling giver modvind.

Ekspert: Selvmål fra starten

Regeringen handlede politisk uklogt, da den i september trak i nødbremsen og lagde den øremærkede barsel til mænd i graven, angiveligt fordi en analyse af regeringens vælgere fortalte, at flertallet var imod øremærket barsel til mænd.

"Jeg tror grundlæggende, at de vælgere, der har udsigt til at få børn, de vil gerne have øremærket barsel til fædre. Men eftersom vælgere i gennemsnit 50 år gamle kan der samlet set stadig være modstand. Regeringen lytter så til det flertal, og det var en fejl," siger Lotte Hansen og fortsætter.

"Dem, der er imod barsel, de er dybest set ligeglade om andre får det, mens dem, der ønsker at komme på barsel med deres børn, de giver problemer nu,” siger Lotte Hansen.