Facebook inviterer indbrudstyve hjem til dig

10. maj 2011
Ny applikation på Facebook resulterer i indbrud, lyder det fra forsikringsgigant. Pjat, mener ITeksperter.

"... Check in: Er på Kreta - Padler rundt og drikker cocktails de næste 14 dage"

Ny applikation på Facebook har givet indbrudstyve frit spil. De første indbrud har allerede fundet sted, fortæller Tryg.

Med Facebook Places kan du tjekke dig selv ind forskellige steder og dermed vise omverdenen, hvor du er.

Funktionen giver også alle dine venner mulighed for at tjekke dig ind på for eksempel en badeferie til Kreta, medmindre du selv aktivt fjerner applikationen.

Fjern den - lyder opfordringen fra Danmarks største forsikringsselskab, Tryg.

Indbrudstyve kommer på besøg

"Vi fraråder at bruge den applikation. Hvis man gør det, hjælper det jo ikke, at man har lavet aftaler med naboen om, at der skal se beboeligt ud i ens hus, mens man er på ferie," siger Troels Rasmussen, der er kommunikationsdirektør i Tryg.

Indbrudstyve kommer nemlig på besøg, når vi har fortalt omverdenen, at vi ikke er hjemme, og det har Tryg allerede oplevet.

"Vi har set eksempler på det. Forsikringen dækker dog stadigvæk, for der er ikke tale om grov uagtsomhed," siger Troels Rasmussen.

Forbrugerrådet: Tag stilling!

Også Forbrugerrådet har stiftet bekendtskab med den nye applikation.

"Vi råder folk til at tage stilling, fordi man godt kan blive tjekket ind af andre. Som forbruger er man ikke beskyttet i indstillingerne, før man selv har ændret det," siger jurist i Forbrugerrådet, Annette Høirup.

Ekspert: Det er spændende

Facebookekspert Thomas Bigum synes funktionen er meget spændende. Han mener, der er en bagside ved alt, men det skal ikke afholde en fra at bruge Facebook Places.

"Potentialet er, at vi kan komme hinanden ved på en helt ny måde. For eksempel kan man nu opleve at: Gud, min ven er på kaffebar. Jeg smutter lige forbi," siger Thomas Bigum, der opfordrer til brug af funktionen.

"Jeg vil gerne dæmme op for den angst, danskerne har for Facebook. Mine oplysninger lader jeg alle se. Det handler bare om at være bevidst om, hvad man selv vil med Facebook," siger Thomas Bigum.

Styrker ens sociale netværk

Det mener Lisbeth Klastrup også. Hun er lektor ved Københavns IT-universitet.

"Det er en ny måde at kommunikere på, som kan styrke ens sociale netværk," siger hun.

Men man bør nok aldrig opgive ens hjemmeadresse, opfordrer Lisbeth Klastrup. Det er en dårlig ide, som Tryg's erfaringer også afspejler, mener hun.

Du kan selv indstille om, alle skal have adgang til Facebook Places, om det skal være dine venners venner eller blot dine egne venner.

Sådan fungerer det

Facebook lancerede i starten af året en ny form for opdatering, der hedder Facebook Places.

Den giver mulighed for at opdatere fra steder, man befinder sig.

På den måde kan man signalere, at man eksempelvis er på ferie eller en tur i biografen.