Facebook bruger ulovlige metoder i Danmark

13. okt 2008
Facebook er igen i vælten med den måde de behandler danskerne på. Sitet vil nemlig stadig sælge billeder, personlige oplysninger og data videre på trods af massiv kritik

Hvis du ikke ønsker pludselig at se et billede af dig selv eller dine børn, så skal du ikke publicere dine billeder på Facebook. Sitet vil nemlig ikke rette sig efter de danske regler om ikke at snuppe billeder og oplysninger uden tilladelse fra brugeren. Facebook har lov til både selv at bruge dine billeder, hilsner, kommentarer etc og sælge dem videre, uden at de kontakter indehaveren af billederne.

Forbrugerrådet er i følge Computerworld meget utilfredse med Facebooks vilkår og har bedt Datatilsynet om at undersøge sagen.

"Faktisk accepterer man, at Facebook må gemme og bruge ens oplysninger, så lang tid det passer Facebook - for eksempel til at videresælge og udnytte kommercielt - også selvom man vælger at slette oplysningerne fra ens profil. Det betyder, at de ting, du skriver, kan forfølge dig i mange år, uden du har mulighed for at gøre noget ved det", siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet til Computerworld.

Facebook ønsker ikke at underligge sig de danske regler, fordi de mener, at de er registreret i Canada og dermed skal følge canadisk lov. Men det er Forbrugerrådet ikke enige i. Deres holdning er helt klart, at sitet skal være underlagt danske regler, fordi sitet er forfattet på dansk og ligger på et dansk domæne. Derfor bør Facebook følge de danske regler.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Facebooks vilkår er i tydelig konflikt med persondataloven, fordi det ifølge dansk lovgivning er ulovligt at gemme oplysninger om folk i al evighed og udnytte dem kommercielt bag om ryggen på brugeren", siger Anette Høyrup til Computerworld.

Indtil der er en afgørelse skal du gøre op med dig selv, om du ønsker at være en del af Facebooks markedsføring eller af andre virksomheders markedsføring, for alt hvad du lægger på din profil, har sitet på nuværende tidspunkt lov til at bruge, som de agter.

faktaboks