DAGENS TIP: Får du nok i løn?

5. apr 2011
Læs Fagbladet.dks lynguide til at gennemgå lønsedlen for fejl og få mere i løn

Din lønseddel er sandsynligvis fyldt med fejl.

Grundløn, personligt tillæg, overarbejde ogpension. Der er mange ting at holde styr på.

Rigtig mange arbejdsgivere kommer ofte til at lave fejl i lønsedlerne.

Hvis du skal have din rigtige løn, skal du derfor selv læse lønsedlen igennem.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her


De fleste løber lønsedlen hurtigt igennem, og glæder sig over, at der igen er penge på kontoen. Men med fem gode råd fra Susanne Kildegaard Hansen, kontorassistent på 3F'slønkontor, kan du selv sikre dig, at din løn er rigtig.


Få tjek på lønsedlen med 5 gode råd

Susanne Kildegaard Hansen, kontorassistent på 3F's lønkontor, guider dig her igennemlønsedlen.

1. Lønsedlen skal være opdelt

Det dur ikke, hvis der kun står ét beløb på lønsedlen. Det skal klart fremgå, hvad dingrundløn er, og hvad der er eventuelt aften- og nattillæg eller funktionstillæg.

"Og så skal du selvfølgelig helt grundlæggende tjekke, at du får den løn, du har aftalt med din arbejdsgiver," siger Susanne Kildegaard Hansen.


2. Overarbejde og tillæg

Hvis du er fuldtidsansat skal du have overarbejdsbetaling for de timer, du arbejder udover 37 timer om ugen. Skriv ned, hvor mange timer du har arbejdet over og tjek, at deogså fremgår af lønsedlen.
Husk også, hvis du har ret til særlige tillæg for for eksempel weekend- og aftenarbejde.


3. Pension

Tjek på din lønseddel, om der er indbetalt rigtigt til din pensionsordning. Af overenskomsten fremgår det, hvad du har krav på.
Og hold også et vågent øje med, om pensionskronerne rent faktisk havner på din pensionskonto. Det er set før, at kriseramte arbejdsgivere har 'ånt' de ansattespensionspenge.

"Du kan få en tast selv kode til dit pensionsselskab, så man kan se, om pengene er kommet ind. Du skal dog være opmærksom på, at pensionsselskaberne godt kan være op til tre måneder bagud med at overføre pengene," siger Susanne Kildegaard.


4. Tjek skattekort, kontonummer og dispositionsdato

Specielt hvis du skifter job, bank eller flytter, er det en god ide at tjekke de data, dinarbejdsplads har på dig. Bliver din løn overført til den rigtige konto på den rigtige dag, og betaler du det rigtige i skat?

"Man kan downloade sit skattekort elektronisk. Stemmer dit fradrag og trækprocenten? Hvis du nu har solgt eller købt hus, ændrer fradraget sig. Så er det vigtigt at tjekke, at ændringerne er slået igennem," siger Susanne Kildegaard Hansen.

5. Kontakt din afdeling

Gå til din fagforening, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får det rigtige i løn. De kan tjekkelønsedlen for dig.

Tjekliste til lønsedlen

• Lønsedlen skal være opdelt

• Husk overarbejde

• Tjek pensionen

• Hold øje med skat og fradrag

• Kontakt din lokale afdeling, hvis du er i tvivl