DAGENS TIP: Få pulsen op i arbejdstiden

22. mar 2011
Det halter med sundheden i den danske arbejdsstyrke. Syv ud af ti 3Fere er lidt for velpolstrede, og tre ud af ti har forhøjet kolesteroltal. Men det kan mere motion på arbejdet råde bod på.

Selvom man har et fysisk hårdt arbejde, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at kondien er i top.

Hvis konditallet skal op, så skal pulsen også op. Og det behøver ikke være besværligt at få pulsen op.

Et par hurtige sving med mobben,en gåtur i frokostpausen eller en ekstra klatretur på stilladset.Seniorforsker Margit Velsing Groth fra DTU Fødevareinstituttet giver her fem gode råd til, hvordan vi kan få motion – også uden nødvendigvis at hoppe i træningstøjet.


Fem gode til at få pulsen op

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

1. Få en skridttæller

Konkurrer med dine kolleger om, hvem der går mest i løbet af en arbejdsdag. Hvis du vil vinde, kan du jo starte med at tage trappen i stedet for elevatoren eller gøre det til envane at benytte det toilet, der ligger længst væk.

"Man kan også gå en tur i frokostpausen og få snakket lidt med en kollega," siger Margit Velsing Groth.

2. Walk and talk møder

Hvem siger, at man absolut skal sidde stille, når man holder møder. Det er tværtimod manges erfaring, at man tænker bedre med frisk luft strømmende ned i lungerne. Denne mødeform egner sig nok bedst til små, uformelle møder.

3. Motionsrum på arbejdspladsen

Ny forskning viser, at hårdt fysisk arbejde ikke – som mange ellers tror - giver et bedrekondital. Det skyldes, at intensiteten ikke er høj nok i arbejdet. Pulsen skal simpelthen højere op.

"Derfor er et motionsrum udstyret med kondicykler, løbebånd og håndvægte et must på en motionsvenlig arbejdsplads," påpeger Margit Velsing Groth.

"Det vil betyde meget, hvis man kan benytte rummet i arbejdstiden, og at arbejdsgiverne for eksempel melder ud, at der er afsat én time om ugen per medarbejder til at gå derned," sigerhun.

4. Kampagner og firmasport

Opret et fodboldhold eller tilmeld jer "Vi cykler til arbejde-kampagnen" eller DHL-stafetten, og gør det gerne til en konkurrence.

"Lav en hjemmeside og opret to hold, der konkurrerer om, hvem der cykler mest i perioden og giv alle medarbejdere navne fra Tour de France," siger Margit Velsing Groth.

5. Gymnastik i frokostpausen

Arme stræk, arme bøj. Man behøver ikke en hel gymnastiksal eller en Kaptajn Jespersen for at få rørt sig.

"Det kan være, der er én ansat på arbejdspladsen, som kan organisere nogle simple øvelser i frokostpausen," siger Margit Velsing Groth, der også foreslår gratis fitnessmedlemskab.

"Her kan det være en fordel, at arbejdsgiveren stiller krav om, at de ansatte bruger tilbuddet mindst én gang om ugen," påpeger hun.

Op med pulsen

Få en skridttæller og konkurrer med dine kolleger.Gå en tur og hold møde.

Brug arbejdspladsens motionsrum.

Arranger firmasport.

Lav gymnastik i frokostpausen.