Få et job hvis du er lækker

4. okt 2010
På en ny jobsøgningstjeneste i USA bliver man stemt ud, hvis ikke man er lækker nok. Det kommer ikke til Danmark, vurderer direktør.

Koncepter som Paradise Hotel eller datingsitet for "beautiful people" breder sig til jobmarkedet.

I USA møder den nye jobportal 'BeautifulJobSeekers.com' hård kritik, for her bliver de jobsøgende bedømt af brugerne ud fra deres udseende – ikke for deres kvalifikationer.

Til forskel fra reality-tv tiltrækker sitet ikke blot unge med hang til vandpjask, skumparty, selvbruner og alkoholsodavand, men også højtuddannede skønheder og eksempelvis ejendomsmægler-chefer, der søger folk. Hvis de altså er tilstrækkeligt smukke.

Kønsdiskrimination

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I Danmark er det forbudt for arbejdsgivere at diskriminere på alder, race og køn. 'Køn' selvsagt ikke sådan at forstå, at man skal være køn, men om man er mand eller kvinde.

Alligevel er der er trøst af hente for alle os herhjemme, der næppe ville bestå skønhedskonkurrencen til jobmarkedet.

For ifølge et af landets førende vikar- og rekrutteringsbureauer, Randstad, er konceptet ikke smukt. Jobmarkedet i Skandinavien vil næppe nogensinde udvikle sig til et udskildningsløb, hvor folk med stritører og overbid kommer til at stå udenfor.

Velsoigneret og veloplagt

"Selvfølgelig kan det have betydning, om man fremstår velsoigneret og veloplagt, men ingen nemme blondinetricks giver adgang til et job i Danmark," siger Carsten Bjørke, direktør for vikar- og rekruttering-afdelingen i Randstad.

"Så jeg nægter at tro på, at nogen i Danmark bliver sorteret fra alene på grund af udseendet. Det ville være diskrimimation og selvfølgelig useriøst," siger han.

Stifterne af BeautifulJobSeekers.com har forsvaret konceptet med, at de blot dækker et behov hos arbejdsgivere, der ønsker smukke ansatte.

Kritik har gjort indtryk

Men en kritik af, at konceptet er diskriminerende og smagløst, har alligevel gjort indtryk.

Måske derfor har tjenesten for nyligt ændret sit slogan fra "Jo mere skønhed – jo mere omsætning" - til det politisk mere korrekte "Skønhed kommer indefra".