Få det bedste ud af tiden uden arbejde

13. sep 2009
Hvordan undgår du, at en nedtur i verdensøkonomien bliver til et bundløst hul i dit privatliv? Tre eksperter giver dig råd til at få det bedste ud af din arbejdsløshed.

Engang gik det ufatteligt godt, og en hel generation har så godt som aldrig oplevet arbejdsløshed. Men i dag kradser krisen. Og når fyringen kommer og lønsedlen forsvinder, opdager mange, at den tager både identiteten og hverdagen med sig.

”Man skal lære at være arbejdsløs. Det er ikke bare noget, man kan. Det er faktisk en kompetence ligesom andre personlige og faglige kvalifikationer,” siger Einar Baldursson, leder af Center for Arbejds- og Organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

Få de bedste råd om at være arbejdsløs fra

Arbejdspsykologen: Bliv chef i dit eget liv

Konsulenten: Hvad er du næstbedst til?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Kunstneren: Lad være med at tage det for alvorligt

Einar Baldursson, leder af Center for Arbejds- og Organisationspsykologi, CAOP:

”Har du ingen træning i et liv uden skole eller job, så kan de færreste håndtere tid uden struktur. Så stå op om morgenen, gå i seng til sædvanlig tid, hold weekend og tag ferie.

Det er ikke bare vigtigt for at få noget ud af dagen, men også for at have det godt psykisk. Taber du følingen med tiden, mister du din evne til at træffe beslutninger, og det kan ende med en arbejdsløshedsdepression.

Se i øjnene, at du ikke kan finde på noget selv hele tiden. Dine gamle projekter med hus og have, som du ikke har nået før, kan ikke fylde al din tid. Enten har du lavet dem efter en måned, eller også er du gået i stå.
Dyrk dine interesser sammen med andre, gerne som frivillig i en forening.

Brug arbejdsløshed til at blive chef i dit eget liv. Find noget, du gerne vil bruge dit liv på at blive god til, og som du kan gøre lige meget, om du har et job eller ej. At have dit eget projekt er den eneste modgift mod, at andre eller samfundets op- og nedture styrer dit liv helt.

Bettina Louise Barsøe Nielsen, produktchef Mannaz, der udvikler medarbejderkompetencer:

”Der er to måder at gøre det på, når du skal overveje, hvordan du finder et nyt job eller kommer videre efter en fyring.

Du kan se på dine svagheder både personligt og fagligt og arbejde på at styrke dem. Eller du kan se på dine styrker, satse på dem og leve med dine svagheder. Det vil jeg faktisk anbefale, især hvis du har været arbejdsløs længe, og selvtilliden ikke er i top. Det er ikke tidspunktet at grave dig ned i alt det, du ikke dur til.

Ledige får ofte det råd, at 'nu skal du bruge det her som en chance for at gøre noget helt andet’.
Det kan være meget fint, hvis du har overskud til det. Men ikke hvis du er slået ud af at være blevet fyret eller er helt panisk over hurtigt at finde ud af, hvad du nu skal. Så byg videre på det, du allerede kan.

Gå gennem dit CV og skriv ned om hver arbejdsplads: Hvad var jeg god til? Hvad syntes jeg var sjovt? Hvad havde jeg succes med?

Prøv også at spørge dine venner, hvad de synes, du er næstbedst til. De fleste har en idé om, hvad deres største styrke er, men har også områder, som de ikke aner, at andre mener, de er særligt gode til. Det kan være, du er egnet til job, du slet ikke havde overvejet."

Jacob Haugaard, stifter og mangeårig talsmand for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer (SABAE):

"Ideen bag SABAE var at kaste noget positivt over at være arbejdsfri, da alle - dengang - talte helt opgivende om situationen. Det bedste, vi kan gøre ved situationen i dag, er at opmuntre folk.

Hele øvelsen omkring arbejdsfrihed går ud på ikke at tage det hele for alvorligt. Hovedordsproget kunne være: 'Det kan jo ikke gå værre end galt' og 'Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge'. "Frihed er ikke noget, man har - det er noget, man tager.

Jeg havde i sin tid et programpunkt der lød: " Jeg vil ha' en domkirke på Djursland". Det tager 5000 mand 5 år at bygge Storbæltsbroen. Det tager 5000 mand 50 år at bygge en domkirke og så kan de bo rundt om kirken - samtidig med at det er tilladt at drikke øl, mens man arbejder. Det eneste, mennesker ikke kan leve foruden, er fællesskaber."