Hjemmearbejdsplads: Få et godt arbejdsliv under corona-forhold

20200812-074336-L-1920x1287we
Ifølge Janus Sandsgaard fra Dansk Erhverv er det vigtigt at adskille, hvornår man er på arbejde, og hvornår man har fri. Samtidig skal man sørge for at sidde i et rum, hvor man kan fokusere (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TEMA:Corona i Danmark
13. aug. 2020 07.15
Hvis du efter coronakrisen skal splitte arbejdsugen mellem kontoret og hjemmet, er det vigtigt at fordele dine opgaver og skabe faste rutiner.

Mange danskere måtte installere hjemmekontor i køkken og stue under coronanedlukningen, og på en del arbejdspladser er hjemmearbejde kommet for at blive.

Men hvis du som medarbejder vil forblive effektiv, selv om du skifter mellem spisebord og kontorplads, så kræver det gode rammer og rutiner. Det fortæller Pia Irene Andreasen, som er HR-direktør i pensionsselskabet PFA.

- Er man på kontoret, så er der en naturlig rytme i forhold til at spise frokost, holde printer- eller kaffepauser og måske få lidt frisk luft, når man går til møde, siger hun.

- Men den rytme må man selv skabe, når man sidder derhjemme, så man skal planlægge, hvornår man holder pauser, og hvornår man bevæger sig eller skifter arbejdsstilling.

Det vil være godt at skabe nogle rutiner, som kan fungere begge steder.

Ifølge Janus Sandsgaard, som er digitaliseringspolitisk fagchef hos brancheorganisationen Dansk Erhverv, er det også vigtigt at opdele sine arbejdsopgaver.

- Nogle opgaver egner sig til hjemmearbejde, mens andre ikke gør. Så de ting, som kræver stilhed og ro, kan passende tages med hjem i stillezonen. Det gælder for eksempel, når man skal læse, skrive, researche eller planlægge, siger han og tilføjer:

- Så bliver man måske lidt mindre synlig i det fysiske kontorlandskab, men er jo stadig tilgængelig digitalt. Herfra gælder det så om at få samlet de ting, der kræver fysisk fremmøde, når man er på kontoret.

Pia Irene Andreasen understreger også, at hjemmearbejde langtfra er lig med isolation.

- Når der inviteres til møder, kan man booke et mødelokale og samtidig invitere på eksempelvis Teams eller Skype, så alle kan være med, siger hun.

Samtidig slår hun dog fast, at hjemmearbejde ikke fungerer, hvis de fysiske rammer ikke er i orden.

- Nogle er så heldige, at de har et arbejdskontor derhjemme. Men sidder man for eksempel i et køkken eller i spisestuen, er det vigtigt at sidde godt i en god stol, have god belysning og få indstillet sin skærm ordentligt, siger Pia Irene Andreasen.

Endelig bør man også forsøge at holde forbindelsen til kolleger, som man ikke arbejder tæt sammen med, ved lige.

- Det kan være svært, men man kan holde små videomøder eller bruge en mere uformel gruppechat, hvor man både kan dele faglige ting og hverdagsting, siger Janus Sandsgaard og tilføjer:

- Det kan fungere som tekstudgaven af at stå og snakke over kaffemaskinen.

/ritzau fokus/