Joy Mogensen (S) går på barsel, mens hun bestrider en ministerpost. Det har Venstres Ulla Tørnæs selv prøvet, og hun er sikker på, at Joy Mogensen (S) ved, hvad hun går ind til. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Tidligere V-minister med varm støtte til Joy: ”Du skal bare være dig selv”

28. jun 2019
Hvis den nye kulturminister Joy Mogensen får brug for et råd til, hvordan hun på samme tid kan passe et ministerium og et spædbarn, er Ulla Tørnæs klar med hjælp. Den tidligere V-minister holdt fire ugers barselsorlov og ammede i mødepauser.

Det kom bag på mange, at Roskildes borgmester, den 38-årige Joy Mogensen (S), blev ny kultur- og kirkeminister i Danmarks nye regering.

Der venter den nu tidligere bydronning en en helt ny tilværelse - ikke blot som minister, men også som mor. Inden længe bliver hun solomor, da hun venter sit første barn med en anonym sæddonor. Hun er gravid i femte måned og forventer at gå på barsel, når Folketinget åbner til oktober.

LÆS OGSÅ: Hans Engell: Total møgsag for Socialdemokratiet

Hvis den nye minister får brug for et godt råd til, hvordan hun får en krævende ministerstilling til at harmonere med rollen som mor til et spædbarn, kan hun ringe til Lene Espersen, Margrethe Vestager, Astrid Krag eller Ellen Trane Nørby, der alle har været på barsel, mens de var ministre.

Hun kan også kontakte Venstres Ulla Tørnæs, der torsdag overdrog posten som udviklingsminister til Rasmus Prehn (S). Hun kender alt til at forene de lange arbejdsdage som minister med livet som mor. 

Ulla Tørnæs var højgravid, da hun i 2001 for første gang blev udpeget som minister af den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Efter fire ugers barselsorlov var hun tilbage i Undervisningsministeriet.

-  Jeg fødte min yngste datter få uger efter, at jeg var blevet udpeget som minister. Jeg var rigtig glad og faktisk også stolt over, at Anders Fogh Rasmussen betroede mig opgaven som undervisningsminister på trods af, at jeg var gravid. Det var ikke helt så almindeligt dengang, siger Ulla Tørnæs.   

I forbindelse med ministeroverdragelsen i Kulturministeriet sagde Joy Mogensen til BT, at hun vil tage kontakt til de ministre, der har prøvet at blive mødre, mens de sad i embedet for at få inspiration fra dem. Og Ulla Tørnæs giver gerne kaffe, hvis den tidligere Roskilde-borgmester vil have tips og råd. Hun er sikker på, at Joy Mogensen går en god tid i møde.

- Hun skal nyde det, og så skal hun være sig selv, siger Ulla Tørnæs.

Fortryder ikke 

Det at man er kvinde og føder børn skal ikke være nogen hindring for, at man kan deltage i toppolitik, for samfundet er afhængig af, at der bliver sat børn i verden, understreger Ulla Tørnæs. Derfor har hun heller ikke fortrudt, at hun i sin tid takkede ja til at blive minister, selvom hendes hverdag også bar præg af bleskift og amning.   

- Selv om jeg havde en hård start med graviditet og fødsel, så lykkedes det for mig at holde skruen i vandet, fordi jeg selv tror på, at jeg har noget at bidrage med i politisk sammenhæng, siger hun.

Hverken politik eller graviditet kan tilrettelægges ud fra en snorlige plan, påpeger Ulla Tørnæs.   

- Som politiker handler det om at være parat til at påtage sig de opgaver, man bliver betroet. Man kan sige nej, men man kan ikke sige, at først fra den 1.1 har jeg tid til at være minister. Sådan fungerer det ikke, siger hun.

Længe ønsket at blive mor

Torsdag aften var Joy Mogensen gæst i DR's Aftenshowet, hvor hun blandt andet løftede sløret for, at hun både blev bevæget og overrasket, da Mette Frederiksen ringede og tilbød hende ministerposten. Men hun fortalte også, at det i samtalen havde været vigtigt for hende at få statsministerens opbakning til, at hun kan balancere livet som mor med ministerarbejdet, da hun længe har drømt om at blive mor.

- Og fordi Mette tror på, at man kan det, så tror jeg også lidt mere på det. Også selv om jeg egentlig ikke ved, hvad det vil sige at være minister endnu, så tænker jeg, okay, statsministeren tror på det, og statsministeren siger, at hun har brug for min hjælp, så vil jeg altså gøre mit ypperste, sagde Joy Mogensen i Aftenshowet.

Ulla Tørnæs er sikker på, at Joy Mogensen er klar over, hvad hun har sagt ja til.

- Hun er en moden kvinde, der har været i politik i mange år, så hun er udmærket godt klar over, hvad der er på spil for hende. Jeg er helt overbevist om, at hun har styr på det og har et netværk, der kan træde til, når hun har brug for det. Det skal nok gå, siger den tidligere Venstre-minister.

Har prioriteret benhårdt

En af Ulla Tørnæs' vigtigste erfaringer er, at hjælp fra familie og venner er altafgørende.

Selv om Ulla Tørnæs hurtigt var tilbage på ministerkontoret, ammede hun sin datter, indtil hun var seks måneder. Det betød, at hun i pauser tog hjem til sin lejlighed, hvor datteren blev passet af familie eller den unge pige, der var 'installeret' i København. Hendes mand Jørgen var det meste af tiden hjemme i Nørre Felding i Vestjylland sammen med parrets to andre døtre.

For at få enderne til at mødes var det nødvendigt med skarpe prioriteringer.  

-  Jeg har været nådesløs hård over for min venner. Gennem årene har jeg ikke været den veninde, der hverken har lavet fine middage, været på biograftur eller er kommet uanmeldt på besøg. Det har der simpelthen bare ikke været mulighed for, siger Ulla Tørnæs.  

Debat om moderskab  

Det vakte opsigt, da Joy Mogensen i slutningen af april fik hug fra partifællen og folketingskandidaten Simon Simonsen, der kritiserede hendes beslutning om at få et barn uden en mand.

Også den tidligere konservative minister Lene Espersen er blevet kritiseret for sine prioriteringer i privatlivet. Hun blev blandt andet kaldt ravnemor, da hun kom tilbage på ministerkontoret efter seks ugers barsel. Den slags beskyldninger har Ulla Tørnæs dog været fri for, fortæller hun.

- Det har jeg har aldrig skullet stå til regnskab eller ansvar for. Men jeg tror måske også, at der for eksempel var mere fokus på Lene i medierne. Hun lod sig fotografere med sit barn på ministerkontoret. Det gjorde jeg ikke. Jeg holdt det helt privat, og måske derfor undgik jeg på nogle måder at skulle stå til regnskab over for min prioriteringer, siger hun og tilføjer:  

- I offentligheden i hvert fald.