20200214-183102-L-1920x1280we
Det er slut med at sidde tæt til konferencer og events (arkivfoto). Men faktisk må op til 500 stadig mødes til den slags, så længe der holdes afstand. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Firmaer i knæ: Vores branche er død

8. sep 2020, 14:04
Tirsdag iværksatte sundhedsmyndighederne yderligere tiltag for at bekæmpe smittestigningen i København og i Odense. Det har ramt event- og festbureauerne som endnu en mavepuster.

Event- og festbureauerne sendt i knæ under coronakrisen.

Langt størstedelen af de store begivenheder har været aflyst siden marts. Det lys, der var for enden af tunnelen, blev markant sværere at få øje på mandag, da sundhedsmyndighederne besluttede flere tiltag i kampen mod den stigende smittespredning i Odense og København.

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune vil sende medarbejdere hjem

Forsamlingsforbuddet blev sat ned fra 100 til 50 mennesker, ligesom der blev opfordret til, at sociale arrangementer holdes udendørs.

Der er ingen HR-chef eller CEO, der lige nu vælger at samle 5.000 mennesker til en konference.
Mads Wittrup, ejer Event Republic

For Impact Group, der arrangerer events og konferencer hovedsagligt for virksomheder, betød det endnu en aflysning. Det fortæller ejer Rikke Vestenbæk Gandrup.

- Jeg blev yderligere bekymret. Det føltes som om, at der nu er længere udsigt til, at vi kan komme i gang igen. Selvom virksomhederne gerne må holde arrangementer på op til 500, så vil de ikke tage risikoen. Selv de julefrokoster vi havde i november og december er blevet aflyst. Myndighederne har gjort det meget farligt at forsamles. Men vi skal ikke sammenlignes med nattelivet, vi kan tage alle forholdsregler og afholde events på en sikker måde blandt andet ved at dele selskaber op i flere lokaler og ikke opfordre til dans.

Vores produkt er ulovligt

Rikke Vestenbæk Gandrup fortæller, at krisen har haft store konsekvenser for hendes virksomhed. På nuværende tidspunkt er den ikke berettiget til nogen hjælpepakke, fordi den ikke er tvangslukket:

- Vi er ikke tvangslukket, men myndighederne har gjort, at vi ikke kan sælge vores produkt. Vi har et produkt, ingen vil købe eller må købe. Vores produkt er gjort ulovligt, siger hun.

Samme følelser har Mads Wittrup, der ejer Event Republic, der ligeledes arrangerer konferencer og events for virksomheder.

- Der er ingen HR-chef eller CEO, der lige nu vælger at samle 5.000 mennesker til en konference. Vi er faldet ned mellem to stole, fordi vi ikke er direkte pålagt at lukke. Vi har fået kompensation tidligere, men vi aner ikke, om vi kan få noget i fremtiden, selvom vi reelt ingen omsætning har haft i 2020. Min bekymring går meget på fremtiden. Selvom der kommer en vaccine snart, så går der som regel op til et halvt år med at arrangere en konference. Så vi er langt ude i fremtiden, før vi igen har noget at lave.

Længere udsigt

Forsamlingsforbuddet på 50 personer i Københavnsområdet og i Odense gælder i det offentlige rum.

Ifølge Horesta, der er brancheorganisation for restauratørerne, er det stadigt muligt for restauranter, hoteller mv. at holde fester, møder, kurser og konferencer med op til 500 personer, hvis de hovedsageligt er siddende, og at der er minimum 2 kvm. pr. person og holdes 1 meters afstand mellem personerne.

Det har kæmpe økonomiske konsekvenser. Der skal ikke gå meget længere, før jeg enten må lukke eller fyre
Rikke Vestenbæk Gandrup, ejer Impact Group

Men som både Mads Wittrup og Rikke Vestenbæk Gandrup fortæller, så er virksomhedsejerne ikke villige til at løbe risikoen. Det kan Nikolaj Brammer, der ejer eventbureauet Brammers, også bekræfte. I hans virksomhed har man kun meget få og meget små arrangementer i kalenderen som et par strategimøder og ledelsesarrangementer med 20-30 deltagere. Virksomhedens omsætning ligger på fem procent i forhold til, hvad den plejer at tjene.

- Vores største udfordring er, at når smitten stiger, så trækker kunderne sig, også fra de arrangementer som vi kunne have afholdt. Vi må jo gerne afholde arrangementer for 500, der er siddende. Men ingen vil løbe risikoen, så vores branche er reelt død lige nu. Faktisk ændrer det ikke så meget om forsamlingsforbuddet er på 50 eller 100. Det, der bekymrer mig, er, at der nu er længere udsigterne til, at vi må holde de rigtig store arrangementer.

Rikke Vestenbæk Gandrup fortæller, at hendes virksomhed er så hårdt ramt, at hun må bruge af sine egen opsparing.

LÆS OGSÅ: Kommune vil erstatte sosuer med husassistenter: 'Fuldstændig grotesk'

- Det har kæmpe økonomiske konsekvenser. Der skal ikke gå meget længere, før jeg enten må lukke eller fyre.

Anbefalingerne for private sammenkomster er endnu ikke defineret specifikt, men Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde dem. De ventes at komme onsdag.