EU støtter IDkort til udenlandske arbejdere

25. maj 2011, 15:49
EU anbefaler et sikkerheds IDkort til udenlandske byggearbejdere, men beskæftigelsesministeren afviser: Det er ulovligt og dyrt, siger Inger Støjberg.

Både EU og byggebranchen i Danmark anbefaler at indføre et ID-kort til alle arbejdere på byggepladser.

EU-Kommissionen har så sent som sidste år selv stillet forslag om indførelse af et "europæisk kvalifikationspas".

Alligevel afviste Beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) på dagens samråd i Folketinget at indføre et ID-kort i Danmark netop med henvisning til EU-regler.

Det sker, selv om EU-kommisær László Andor har fastslået, at Danmark, ligesom andre EU-lande, gerne må indføre et ID-kort.

Det afgørende er blot, at Danmark og andre EU-medlemslande ikke kræver, at udenlandske arbejdere skal tage en ekstra uddannelse for at arbejde i landet, skriver EU-kommisær László Andor i et svar til Europa-Parlamentet.

Men ellers er et ID-kort en rigtig god ide, der kan skabe sikkerhed og forhindre ulykker, mener EU-Kommisionen.

SF: Støjberg gemmer sig bag EU

Det er Emilie Turunen, medlem af EU-parlamentet for SF, der har taget sagen op.

"Støjberg bryder sig ikke om forslaget og bruger EU som en parkeringsplads og undskyldning for ikke at støtte et ID-kort," siger Emilie Turunen.

"Det er rigtigt, at den konkrete model, som Dansk Byggeri og 3F forslog, har nogle knaster. Men EU afviser bestemt ikke ideen. Tværtimod anbefaler de et lignende europæisk ID-kort."

ID-kortet skal vise den ansattes navn og uddannelsesbaggrund. Dermed kan arbejdsulykker blandt især udenlandske arbejdere forhindres, og løn- og skattefusk kan opdages.

Det mener både arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og fagforeningen 3F.

Minister: Det vil ikke virke

Men beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) ikke vil støtte forslaget. Hun mener nemlig, at et ID-kort er imod EU's regler og er en dårlig og dyr løsning.

"Kommissionens vurdering er, at den ordning, som byggeriets parter ønsker indført, vil være i strid med EU-traktatens regler om fri udveksling af tjenesteydelser," siger ministeren til Avisen.d.

Hun henviser til, at EU ikke tillader, at Danmark kræver særlig ekstrauddannelse til udenlandske arbejdere.

Desuden vil et ID-kort "ikke i større udstrækning kunne medvirke til at nedbringe antallet af arbejdsulykker på bygge- og anlægsområdet."

"Samtidigt vil der være betydelige omkostninger forbundet med en sådan ordning," mener ministeren og henviser til Arbejdstilsynet.

At både Irland, England og Sverige har indført et lignende ID-kort, har Inger Støjberg ingen kommentarer til.

I Danmark har tømrerfirmaet BGB og entreprenørfirmaet Hoffmann nu indført deres eget ID-kort efter at have ventet fire år på fælles, danske regler.

Flere ulykker

Trods krise og afmatning i byggebranchen blev 2010 året med det største antal arbejdsulykker på byggepladser i seks år.

"Der er behov for et elektronisk kort, der viser personens uddannelse og efteruddannelse. Kortet vil uden tvivl have en positiv effekt på sikkerheden," siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri til nyhedsbrevet 3F.

Hun vil gerne vide, hvorfor et ID-kort skulle være i strid med EU-reglerne. Især når det svenske, irske og engelske ID-kort ikke er EU-stridigt.