EU indgår millionaftale om vaccine

11. nov 2020, 13:20
Alt bliver ikke normalt, så snart vaccinen er klar, advarer sundhedskommissær i EU.

EU-Kommissionen har indgået aftale om køb af 200 millioner doser af en coronavaccine fra selskaberne Pfizer og BioNtech. Det bekræfter begge parter onsdag.

I aftalen er der en mulighed for køb af yderligere 100 millioner doser, skriver Pfizer i en pressemeddelelse.

Der er i forvejen indgået købsaftaler med flere andre medicinalvirksomheder.

- Jeg er meget glad for at kunne præsentere dagens aftale med EU-virksomheden BioNtech og Pfizer (amerikansk, red.) om køb af 300 millioner doser af vaccinen, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Den kan i bedste fald være klar i slutningen af 2020. Eller i begyndelsen af næste år. Det bekræfter EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, på et pressemøde.

Det er dog ikke ensbetydende med, at man allerede på det tidspunkt kan begynde at vaccinere borgere.

Vaccinen skal godkendes af EU's sundhedsmyndigheder, før den vil komme i anvendelse.

- Vi ved, hvor vigtigt det er med en vaccine, for at vi kan komme ud af denne krise, siger Kyriakides.

Hun understreger, at EU-Kommissionen arbejder, så hurtigt den kan, for at en vaccine kan komme ud til borgere.

Vaccinen fra BioNtech og Pfizer har skabt håb over hele verden, efter at selskaberne mandag præsenterede resultater af fase 3-forsøg.

De har vist en effektiv beskyttelse mod virus hos over 90 procent. 43.000 deltog i forsøgene.

Allerede mandag eftermiddag skrev Ursula von der Leyen på Twitter, at EU "snart ville underskrive" en kontrakt om "op til 300 millioner doser".

Sundhedskommissæren tilføjer, at man ikke skal tro, at alt bliver normalt, i det øjeblik vaccinen kan blive distribueret til EU-landene.

Det er nødvendigt at opretholde restriktioner og afstandskrav, indtil man - som håbet er - kan få virus under kontrol.

I alt har EU-Kommissionen indgået aftaler - eller forhandler aktuelt - med syv medicinalfirmaer.

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) har i EU-Parlamentets sundhedsudvalg afkrævet EU-Kommissionen svar om vaccinen og aftalen.

Men udvalget har ikke fået svar på spørgsmål om prisen eller indsigt i resultater.

- For det første vil vi have indsigt i kontrakten. Det er trods alt skatteborgernes penge, det drejer sig om. Og vi vil, hvis det overhovedet er muligt, sikre, at forsøgsresultaterne er tilgængelige for uafhængige eksperter, siger Auken.

Hun henviser til, at EU-Kommissionen for lidt over en måned siden indgik en kontrakt til over en milliard euro med Gilead, der leverede stoffet Remdesivir. Siden har WHO-forsøg konkluderet, at stoffet havde "lille eller ingen effekt".

WHO delte disse resultater med Gilead. Det skete, nogle uger før at selskabet underskrev aftalen med EU.

En kilde i EU-Kommissionen siger til nyhedsbureauet Reuters, at doseprisen på coronavaccinen fra Pfizer er under 19,5 dollar og over 10 dollar, men "tættest på" det første. Officielt vil ingen af parterne bekræfte prisen.

Antager man, at prisen er 17 dollar, hvilket svarer til 107,70 kroner, vil den samlede pris for 300 millioner doser være 32,2 milliarder kroner.

/ritzau/