20210428-172040-L-1920x1280we
Formanden for DSR var i Forligsinstitutionen til forhandlinger onsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ekspert: Et lønløft til kvindefag vil koste 15-20 milliarder

29. apr 2021, 11:36
En professor tror, det vil blive for dyrt for staten at give sygeplejerskerne et lønløft.

15-20 milliarder om året vil det koste, hvis de typiske kvindefag i den offentlige sektor skal have et lønløft, så de er på niveau med mændenes. Det vurderer Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, overfor DR

LÆS OGSÅ: Flere forbund tilslutter sig opgør med udskældt reform: Det er en dårlig nyhed for sygeplejerskerne

Diskussionen er mere relevant end nogensinde før, da sygeplejerskerne har varslet strejke, hvis de ikke får et lønløft. Men det er usandsynligt, at sygeplejskerne får et lønløft uden at andre kvindefag følger med. Og så bliver den statslige udgift altså dyr. Og på den baggrund vurderer Bo Sandemann Rasmussen, at det bliver meget svært for DSR at få netop lønløfts-kravet igennem. 

Han vurderer også, at en så stor statslig udgift vil have konsekvenser for andre områder. 

- Hæver man kvindefagenes løn, er der nogle andre ting, som der ikke er råd til. Det kan eksempelvis være, at man ikke kan vedligeholde serviceniveauet i det offentlige. Det er uden tvivl noget, der vil berøre mange borgere, siger Bo Sandemann Rasmussen, til DR.

Årsagen til den varslede strejke er, at sygeplejerskerne stemte nej til deres overenskomst d. 23. marts.

LÆS OGSÅ: Gretes svære valg: Dette bliver afgørende for konfliktens forløb

-  Der skal ske noget. Men det er ikke sådan, at vi forventer, at vi fra i morgen stiger 15-20 procent i løn, for det er vi godt klar over, ikke kan lade sig gøre. Vi har ventet i 52 år, så vi kan godt vente et stykke tid endnu, siger Nanna Susé, der er sygeplejerske på Herlev Sygehus og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Danske Sygeplejersker til DR, og henviser til Tjenestemandsreformen af 1969, hvor især de kvindedominerede faggrupper blev placeret lavere end de mandsdominerede.

Dansk Sygeplejeråd (DSR) sidder netop nu og forhandler med regionerne og Kommunernes Landsforening (KL) i Forligsinstitutionen.