Tæt på verden: Eritrea er verdens værste til censur

5. maj 2012
Ny lister over de værste eksempler på lande med censur er udgivet. Eritrea undergår selv Nord Korea, der ellers har været værst.

Radikale islamisters bombeangreb på medier og journalister i Nigeria og myrdede fotografer og reportere i Mexico er grusomme aktuelle eksempler på vilkårene for ytringsfrihed i mange lande. Men afrikanske Eritrea slår bundrekorden for statslig censur.

Den internationale komite til beskyttelse af journalister, CPJ, er udkommet med sit rædselskabinet af gysere om censur verden over.

Eritrea står som værst af alle med isolering af landet fra internationale medier og diktatorisk kontrol med kommunikation indenfor landets grænser.

Skamlisten

I hælene på Eritrea på den tvivlsomme liste kommer Nord Korea, Syrien, Iran, Ækvatorial Guinea, Uzbekistan, Myanmar, Saudi Arabien, Cuba og Hviderusland.

Disse lande har hver deres version af kontrol og censur, men i Eritrea er alt kontrolleret, hedder det. Alt bliver arrangeret og journalister får besked på, hvad de skal skrive om emnerne.

Da skamlisten sidst blev offentliggjort af CPJ i 2006 var Nord Korea bundskraberen. At overgå det land i kontrol med medier og kommunikation er noget af en præstation.

Konflikter

Så snart et land synker ned i konflikter stiger kontrollen med medierne, eller forsøg herpå, øjeblikkeligt. Det er set i Mellemøsten i udpræget grad. Egypterne nyder dog i dag større frihed end før omvæltningerne i februar 2011.

Syrien har gjort sig meget store anstrengelser for at kontrollere nyhederne om landets tilstand. Censur var hverdags kost før oprøret imod Bashar al-Assads styre, men nu er forsøget altomfattende.

Propagandaen strømmer imod befolkningerne i disse censurlande, selv om mange nok tvivler på nyhedernes lødighed. Internationale journalister forsøges holdt ude eller på afstand. Selv danske reportere, der skriver om Syrien fra Danmark modtager propaganda og slet skjulte trusler.

Mange metoder

[pagebreak]CPJ fremhæver Kina som et særligt censurivrigt land, fordi det også eksporterer teknologi til censur og eksperter. Det drejer sig om forsøg på at kontrollere internet. Vestlige virksomheder har udviklet meget af teknologien.

Ellers drejer undertrykkelse af ytringsfrihed sig om alt fra satellitbaseret blokade til journalister, der får tæsk eller bliver myrdet. Formålet er at begrænse fri meningsdannelse og/eller bevarelse af illegitime regimer.

Typisk for de fleste lande med massiv censur er, at de også er fattige. Ud af de ti værste lande på listen er to olielande, der har enorm ulighed i fordelingen af samfundets goder.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.