20210414-153559-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen besøgte onsdag eftermiddag erhvervsskolen TEC i Hvidovre i forbindelse med den delvise genåbning for skolens elever. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Mette F. på erhvervsskole: Vi er smerteligt bevidste om forskellen på praktiske og almindelige uddannelser

15. apr 2021, 09:02
- Genåbningen foregår i den takt, som vi har plads til det i pandemien, slog Mette Frederiksen fast, da hun besøgte en erhvervsskole.

Der skal fortsat lægges virtuelle mursten og trækkes virtuelle kabler halvdelen af tiden hjemme hos landets erhvervsskoleelever.

Det slog statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag fast, da hun besøgte uddannelsesinstitutionen TEC i Hvidovre.

- Genåbningen foregår i den takt, som vi har plads til det i pandemien. Vi er smerteligt bevidste om, at der er meget stor forskel på at tage en uddannelse, hvor der er meget praktisk læring, og hvor man har behov for at være fysisk til stede i undervisningen og i dialog med sin underviser, og et almindeligt undervisningsforløb, sagde Mette Frederiksen til et kort pressemøde efter sit besøg.

Siden den 6. april har det været muligt for næsten alle elever på landets erhvervsskoler at møde fysisk ind 50 procent af tiden. Og det ligger endnu ikke fast, hvornår eleverne kan vende tilbage på skolebænken på fuld tid.

Et fagligt efterslæb

Erhvervsskolerne har under nedlukningen udtrykt stor bekymring for elevernes faglige niveau og sociale trivsel.

Og nedlukningen af erhvervsskolerne har skabt et fagligt efterslæb. Det mener Morten Emborg, som er direktør hos TEC.

Vi forsøger hele tiden at indrette genåbningen af Danmark, så den passer til uddannelserne. Det er et fagligt skøn, hvor behovet for at være fysisk til stede er størst
Mette Frederiksen, statsminister (S)

For at komme det til livs, har skolen set sig nødsaget til at gå i tænkeboks og satse på elevernes lyst til at indhente det forsømte.

- Vi prioriterer, at folk bliver færdige til tiden. Så til de elever, som skulle have brug og lyst, så overvejer vi at tilbyde frivillig undervisning i weekenden samt i forlængelse af skoledagen, siger Morten Emborg.

Og statsministeren var imponeret over engagementet, da hun under sit besøg på skolen på den københavnske vestegn mødtes med flere elever og en lærer.

- Jeg mødte en lærer, som hedder Daniel, der hver morgen møder ind tre kvarter før undervisningen starter og beder eleverne om at gøre det samme, så de kan nå det forsømte. Det bliver næsten ikke bedre end et eksempel som det, lød det fra Mette Frederiksen.

Vil ikke prioritere uddannelse

I planen for yderligere genåbning af Danmark ligger det endnu ikke fast, hvornår hvilke uddannelser kan slå dørene op på fuld tid.

Og Mette Frederiksen ville direkte adspurgt ikke prioritere mellem de forskellige uddannelsesinstitutioner.

- Vi forsøger hele tiden at indrette genåbningen af Danmark, så den passer til uddannelserne. Det er et fagligt skøn, hvor behovet for at være fysisk til stede er størst, sagde Mette Frederiksen til A4 Arbejdslivs udsendte, der ellers gerne ville vide, om erhvervsskoleeleverne kan se frem til at komme fysisk tilbage før gymnasieeleverne.

- Nu går vi i gang med at snakke med de andre partier om næste rundes genåbning, og der kommer vi også til at tale om uddannelse, lød det fra statsministeren.

Folketingets partier er indkaldt til forhandlinger om yderligere genåbning af samfundet torsdag eftermiddag.