Erhvervssygdomme Sådan får du erstatning

7. aug 2009

Der er mange måder, du kan blive syg eller skadet af dit arbejde. Det kan både være fysiske og psykiske problemer. Det kan komme hurtigt, men det kan også komme snigende efter lang tid – også efter du er holdt op med at arbejde.

Eksemplerne er utallige – lige fra eksem på hænderne på grund af rengøringsmidler, psykiske problemer efter at være udsat for butiksrøveri, og til bygningsarbejdere der får kræft, fordi de engang har arbejdet med asbest.

Sygdom og skader, du har fået i forbindelse med dit arbejde, hedder erhvervssygdomme eller arbejdsbetingede lidelser. Man skelner normalt mellem arbejdsulykker, hvor skaden kommer med det samme eller inden for fem dage, og erhvervssygdomme, der kommer efter længere tid.

Både arbejdsulykker og erhvervssygdomme giver ret til erstatning, men det kræver, at de bliver anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hvis du har problemer med helbredet, skal du først og fremmest gå til din læge, som også vil kunne hjælpe med at vurdere, om det kan komme fra dit arbejde. Det er også din læge – eller tandlæge – der skal anmelde skaden til Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet.

Du bør dog også tage kontakt til din fagforening, der vil hjælpe dig med at sikre, at du får den erstatning, du har krav på.