Erhvervslivet får ekstraregning på 2,3 mia.

16. nov 2011
De danske virksomheder får nu den kæmpestore regning for den særlige praktikplads indsats.

390 kroner per medarbejder.

Sådan lyder ekstraregningen for de danske virksomheder for at fortsætte med at give et ekstra stort tilskud til virksomheder, der tager lærlinge.

I alt bliver regningen på 2,3 milliarder over de næste tre år.

Bredt flertal står bag

Det er resultatet efter regeringen har lavet en bred aftale om praktikpladsindsatsen, der forlænger den forhøjede ”praktikplads-præmie”. Alle partier undtaget Liberal Alliance er med i aftalen.

Præmien er et tilskud, som en arbejdsgiver får for at uddanne en lærling. Præmien blev fra 15. november sidste år hævet fra 50.000 til 70.000 kroner.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man mildest talt ikke tilfredse.

'Kan det virkelig passe'

”Det er pengeafbrænding ved højlys dag. Det giver ikke flere praktikpladser, og vores virksomheder ringer ind og spørger om det virkelig kan passe at regningen nu nærmer sig 3.000 kroner per medarbejder,” siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm.

Det kan det.

I dag betaler alle danske virksomheder omkring 2.500 kroner om året per medarbejder, men det beløb vil stige kraftigt. De næste tre år skal virksomhederne lægge 390 kroner ekstra per ansat.

Pengene ender i fonden Arbejdsgivernes Elevrefusion, der til bestyres af ATP.

Skubber gælden

”Politikerne har valgt en model, hvor man skubber gælden foran sig. Vi tager selvfølgelig beslutningen om at køre ordningen videre et år til efterretning, men håber meget, det bliver enden på det,” siger Simon Neergaard-Holm.

Hos Socialdemokraterne mener finansordfører John Dyrby Paulsen ikke, at det er noget problem at skubbe gælden.

”Det vigtige er, at der er en konkret plan for, hvordan fyldt op igen,” siger han

Krone-for-krone

Men hvordan hænger det sammen med Socialdemokraternes egen udmelding om, at alle tiltag skal være finansieret ”krone-for-krone.”

”Det betyder ikke nødvendigvis, at pengene kommer ind samme år. Det afgørende er, at der meget klart er anvist, hvor pengene skal komme fra. Det må ikke være noget tåget noget,” siger John Dyrby Paulsen.

Han mener det er dybt nødvendigt at fortsætte ordningen.

Økonomi-professor er enig

”I fremtiden bliver uddannet arbejdskraft afgørende,” siger John Dyrby Paulsen.

Den vurdering deler Torben M. Andersen, professor i økonomi og tidligere formand for Velfærdskommissionen.

Nok kan det være farligt at sende en regning til virksomhederne i en tid, hvor mange er pressede. Men det er endnu farligere at lade være, mener han:

”Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det meget vigtigt at holde aktiviteten høj. Ellers risikerer vi at få opbygget stort efterslæb på uddannelse,” siger Torben M. Andersen.

Torben M. Andersen forklarer, at alt for få unge får en uddannelse, hvis man lader det være op til konjunkturerne, hvor mange der kan få en praktikplads.

”Derfor kommer vi til at mangle kvalificeret arbejdet, når det går godt igen”, siger han.

Enorm stigning
  • Den forhøjede præmie har betydet store stigninger i arbejdsgivernes bidrag til praktik-fonden - den såkaldte AER fond.
  • 1. januar 2010 var bidraget på 2.128 kroner per fuldtidsmedarbejder.
  • Til næste år skal arbejdsgiverne forvente at betale 2.922 kroner per fuldtidsmedarbejder.