20200910-133933-L-1920x1080we
'Det er et meget stort problem både for danske virksomheder og den enkelte ansatte, lyder det fra Dansk Erhverv. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Erhvervslivet advarer: 'Et meget stort problem'

23. sep 2020, 18:20
Ifølge Dansk Erhverv er lang ventetid på coronatest og svar en kæmpe omkostning for samfundet.

Lange ventetider på coronatest og testsvar skader dansk erhvervsliv og i sidste ende samfundsøkonomien.

Det mener Brian Mikkelsen, administrerende direktør hos Dansk Erhverv.

- Det er et meget stort problem både for danske virksomheder og den enkelte ansatte. Det går ud over muligheden for at passe sit arbejde, siger han.

Ifølge Brian Mikkelsen bør man skrue op for test- og analysekapaciteten i samfundet, selv om det koster. Det vil komme hele samfundet og den enkelte til gode.

15 ud af 46 steder hvor man kan blive testet uden symptomer, er der mere end fire dages ventetid. Det viser en gennemgang af tiderne på coronaprover.dk onsdag.

Ifølge Brian Mikkelsen er det problematisk, når ansatte skal sidde i hjemmekarantæne i fire dage, da ikke alle har mulighed for at arbejde hjemmefra.

- Ventetid for virksomhederne er en kæmpe omkostning for samfundet, siger han påpeger, at det også skaber usikkerhed i de ansattes private liv.

Helsingør og Aabenraa er eksempler på teststeder, hvor borgerne må vente. Her er der henholdsvis seks og syv dages ventetid.

Brian Mikkelsen peger aktuelt på en situation i Horsens, hvor flere hundrede var mødt op for at blive testet for covid-19. Det var der ikke kapacitet til, så mange måtte vende hjem uden at blive testet.

- Der burde ikke være ventetid overhovedet, selv om presset på testsystemet er højt, siger han.

I den seneste forhandling om genåbning af Danmark satte regeringen og Folketinget et mål om, at 80 procent af befolkningen skal have adgang til en test inden for et døgn.

Det er imidlertid kun på 6 ud af 46 teststeder, at det er muligt at få en test inden for det næste døgn.

Hvis man har symptomer på coronavirus, skal man kontakte egen læge, som henviser til en test.

/ritzau/