Chefredaktør: Er vi til grin for egne penge?

NK_i_1650_px
27. apr. 2020 10.30

På A4 skildrer vi i dag, hvordan Danmark bruger 12 år på at uddanne plastickirurger.

Har du oplevet brandsår, hud- eller modermærkekræft ved du, hvor vigtige de mennesker er på vores hospitaler. Så er du glad for at have betalt skattebilletten gennem årene.

Desværre er der i de senere år sket en udvikling af, at de offentlige hospitaler får for lidt gavn af de nyuddannede plastickiruger. En markant bedre hyre findes på privathospitalerne, hvor knap så vigtige operationer - undskyld mig - som ansigtsløft, fedtsugning og andre overflade tilretninger købes for penge.

LÆS OGSÅ: Nyuddannede plastikkirurger går efter pengene: Samfundet betaler prisen

Det skal der være plads til. Hvem går ikke ind for det frie valg? Men har vi dimensioneret den offentlige investering i uddannelse og kompetence rigtigt her?

- De nyuddannede plastikkirurger går efter at få et tykkere lag smør på brødet, og det er der sådan set ikke noget forkert i. Det betyder bare, at vi står og mangler de speciallæger i det offentlige system, hvor de netop er uddannet fra, siger Peter Siemssen til A4.

En markant bedre hyre findes på privathospitalerne, hvor knap så vigtige operationer - undskyld mig - som ansigtsløft, fedtsugning og andre overflade tilretninger købes for penge.
Nicolai Kampmann

Han er ikke hvem som helst. Siemssen er tidligere overlæge i plastikkirurgi på Roskilde Universitetshospital. Han har i årtier stået i spidsen for uddannelsen af danske speciallæger i plastikkirurgi. Siemssen advarer mod udviklingen, og det skal få os til at spidse ører - og vores politikere til at tænke sig om.

Det kniber ikke med at få unge læger til at gå plastic-kirurg vejen. Det er der mange, der gerne vil. Men der optages ikke så mange på uddannelsen. Og i enden er det privathospitalerne, der uden nogen særlig investering scorer gevinsten. Foruden lægerne selv - hvor det vel kun er et spørgsmål om ens motivation mellem at gøre gavn for almenvellet eller at gå efter de næsten dobbelt så økonomisk lukrative vilkår i det private.

Kan man forestille sig en værnepligt på offentlige hospitaler efter endt uddannelse som plastickirurg? Måske. Kan man forestille sig, at det offentlige  altid kan kræve forrang til livstruende operationer, så læger på privathospitaler skal prioritere den type opgaver? Måske.

I enden er det privathospitalerne, der uden nogen særlig investering scorer gevinsten. Foruden lægerne selv - hvor det vel kun er et spørgsmål om ens motivation mellem at gøre gavn for almenvellet eller at gå efter de næsten dobbelt så økonomisk lukrative vilkår i det private.
Nicolai Kampmann

Jeg er langt fra ekspert i dimensionering af opgaver og midler i vores sygehusvæsen. Men der er vel noget galt i Danmark, når vi her er havnet et sted, hvor vi synes til grin for egne skatte penge. Eller som Peter Siemssen så rigtigt beskriver:

- Vi uddanner ikke folk til at lave bryster og læber på den bedrestillede del af befolkningen, men for at syge kan få den nødvendige behandling på de offentligt finansierede hospitaler.

Her er et tema, vores sundhedspolitikere meget gerne må kigge på, så såre kampen mod corona er under kontrol - og der er tid til andre vigtige opgaver.

LÆS OGSÅ: Mangel på plastikkirurger skævvrider sundhedsvæsnet: ‘Det kan blive meget dyrt for samfundet’