Tæt på verden: Er Shell ansvarlig for ni aktivisters død?

28. feb 2012
Kan et multinationalt oliefirma være ansvarlig for brud på menneskerettigheder? Royal Dutch Petroleum for USAs Højesteret i vigtig sag.

USAs Højesteret hører i dag argumenter for og imod at gøre firmaer ansvarlige for forbrydelser imod menneskeret i fjerne lande. Praktisk handler det om Royal Dutch Petroleum er ansvarlig for henrettelsen af ni anti-olie-aktivister i Nigeria.

Det er ikke første gang en sådan sag dukker op ved amerikanske domstole. Der har været sager om firmaers ansvarlighed i lande så fjernt som Colombia, Burma og nu igen Nigeria.

Sagen har fået en særdeles spidsfindig vinkling efter domstolen i 2010 dømte, at firmaer er at sidestille med individer, hvorfor de har ytringsfrihed og kan deltage på lige fod med mennesker i politik. Med de rettigheder følger også individuelle ansvar, påstår sagsøgerne.

Den omtalte politiske sag kendes som ”Citizens United” og følgen af den bliver afgørende for den amerikanske valgkamp 2012, idet firmaer og rige folk lige nu rå-finansierer republikanske kandidaters udgifter i primærvalgene.

Juridisk

I 1995 blev ni nigerianske aktivister henrettet af Nigerias daværende militærregering for at demonstrere imod massiv forurening af deres jord i Niger deltaet. Blandt dem var den internationalt kendte forfatter Ken Saro-Wiwa.

Protesterne arrangeret af Ogoni-befolkningen i Nigeria blev gentagne gange slået brutalt ned af militæret, der blev tilkaldt af Shell. Firmaet har siden ikke villet anerkende ansvar for militærets handlinger selv om det betalte for servicen.

Nu forsøger familierne til syv af aktivisterne at gøre Royal Dutch Petroleum, moderskab til Shell, ansvarlig for militærets handlinger efter en statut fra 1789 i amerikansk lovgivning. Den beskæftiger sig med ansvarlighed for udlændinges vel.

At der kan være noget om sagen ses, fordi Shell i 2009 udbetalte over 80 millioner kroner til Ken Saro-Wiwas familie for medansvarlighed i hans død. Den sag blev afgjort ved forlig.

Der er dokumenteret bestikkelse af vidner for at sikre domfældelse og efterfølgende henrettelse af aktivisterne. Blandt protesterne imod handlingen var både USA daværende præsident Clinton og Storbritanniens premierminister.

Enorme perspektiver

”Sagen handler om firmaer kan deltage i grove overgreb på menneskerettigheder, folkemord og systematisk tortur og samtidig beskytte deres profit imod forurettigede, der søger erstatning,” forklarer juristen Marco Simons fra EarthRights International på tv-kanalen DemocracyNow.org.

En appel-ret i USA har besluttet, at firmaer ikke kan være ansvarlige. Det udfordres altså nu ved USA højeste domstol. Den tidligere dom betyder, ifølge EarthRights, at firmaer kan tjene på slavehandel og ikke være ansvarlig overfor ofrene.

Dato for dommen fra Højesteret i USA er ikke fastlagt. Som alle sager på højeste niveau for afgørelsen betydning for mange andre verserende og kommende sager.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.