Er du skizofren? Så skal du da have et job

1. dec 2013, 04:00
Danskere med tunge sindslidelser kan godt varetage et job, viser erfaringer. Et projekt, der har haft succes i Jylland, udvides nu og får nye midler.

Mennesker med tunge psykiske lidelser som skizofreni eller maniodepressivitet kan godt arbejde.

Sådan er tilgangen hos folkene bag projektet Jobbank.nu, der har haft succes med at få sindslidende i job i Århus og Herning. Projektet - der er finansieret af blandt andet erhvervslivet, EU’s socialfond og satspuljemidler - får nu flere millioner i ryggen til at hjælpe psykisk syge i hovedstadsområdet.

“Det er vi selvfølgelig rigtig rigtig glade for. Vi har vist, at det kan lade sig gøre at få sindslidende i job, hvis man opfatter dem som en ressource. Der er et kæmpe behov for det her, for der står mange som rigtig gerne vil arbejde, men som skal have hjælp til det," siger direktør for projektet Job-bank.nu, Birgit Jeppesen til Avisen.dk.

Ud af rod og svineri

Det socialøkonomiske projekt har vist gode resultater i Herning og Århus. Her har man formået at få nogle af de danskere, der slås med svære psykiske lidelser og som har fået tilkendt en førtidspension, ud i virksomheder som reel arbejdskraft.

I år har man indtil nu skaffet 200 mennesker i arbejde på særlige vilkår, og interessen for at få hjælp til at åbne døren til jobmarkedet er stor.

I København, hvor man nu for alvor skal til at gå i gang, er 100 mennesker er allerede skrevet op. De sindslidende henvender sig selv til Jobbank.nu, så det er mennesker, der er motiverede, og det er en væsentlig faktor, siger Birgit Jeppesen.

“De kommer af sig selv, og det er afgørende. For så er de på forhånd motiverede. De vil gerne være en del af det fællesskab, der er på en arbejdsplads. Har du set de mennesker, der sidder ensomme i deres små lejligheder og er ved at drukne i rod og svineri? Sådan nogle har vi fået i arbejde. De vil hellere være del af samfundet i stedet for at sidde på perronen og se toget køre forbi," siger Birgit Jeppesen.

Jobaspiranterne, som de sindslidende kaldes, arbejder for eksempel i byggefirmaer, revisionsfirmaer på autoværksteder eller i detailhandelskæder og typisk i skåneforløb 10-15 timer om ugen. Jobbank.nu trækker på et stort netværk af virksomheder, og det har ikke været svært at få arbejdsgivere til at tage de sindslidende ind på arbejdspladsen.

Socialforskningsinstituttet har netop målt virksomheders sociale engagement og tallene viser, at hver tredje virksomhed har medarbejdere ansat på særlige vilkår, og at det især små og mellemstore virksomheder, der tager et socialt ansvar.

Ikke uoverkommeligt

Det er dog ikke bare ligetil, at få en medarbejder ind på en arbejdsplads, som eksempelvis har diagnosen skizofreni. Jobbank.nu forbereder virksomhederne grundigt på hvilken type medarbejder, de får og har en udrykningstjeneste, hvis der opstår situationer, arbejdsgiveren ikke kan klare.

Formanden for SIND Knud Kristensen siger, at hvis virksomhederne tager de rette hensyn, så kan meget lade sig gøre.

"Hvis man tager udgangspunkt i, hvilket menneske man sidder overfor, så er man langt. Nogle har brug for at hvile sig midt på dagen, nogle har brug for at arbejde et roligt sted og nogle har måske brug for meget struktur. Tager man hensyn til de ting, så er det slet ikke uoverkommeligt," siger Knud Kristensen til Avisen.dk og glæder sig over, at det lykkes at få de sindslidende i job. Værdien er stor, understreger han.

“Vi lever i et samfund, hvor nummer et identitetsskabende faktor er at have en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det at blive ekskluderet fra arbejdsmarkedet er dybt negativt. Og sindslidende vil faktisk rigtig gerne arbejde, det viser alle undersøgelser, så der er et stort potentiale," siger Knud Kristensen.

Der er afsat 10,5 millioner kroner fra satspuljemidlerne til for alvor at få gang i projekt Jobbank.nu i københavnsområdet. En omfattende evaluering af projektet er klar i begyndelsen af næste år.

faktaboks

Jobbanken startede i 2003 i Herning med at hjælpe sindslidende førtidspensionister ud på arbejdspladser

 

Senere åbnede man i Århus, og nu åbner Jobbanken.nu i København med 10,5 millioner fra satspuljemidlerne i støtte over de næste to år

 

Jobbanken er - ud over satspuljemidlerne - blandt andet finansieret af bidrag fra virksomheder og EU’s socialfond.

 

I Herning, hvor projektet startede, kom knap 400 mennesker i praktik eller i skåne- eller deltidsjob i perioden 2009-2013

 

I år har Jobbanken.nu skabt job på særlige vilkår til cirka 200 sindslidende

 

I København, hvor man nu med de nye midler for alvor skal til at gå i gang, er 100 mennesker er allerede skrevet op.