Er du klar til at blive fyret?

11. sep 2009
Hvad sker der, hvis du bliver fyret? Få ni gode råd til at sikre din økonomi.

Har du prøvet at ligge vågen og bekymre dig om, hvad der sker med dig og din familie, hvis du bliver fyret? Så er det på tide at få et overblik over din økonomi og få lagt en plan.

Det mener Lisbeth Burgaard, der er privatøkonomisk rådgiver i Burgaard Rådgivning, der rådgiver private om pension og økonomi.

”Når du har lagt et budget, så del posterne op i, hvad du kan undvære og ikke kan undvære. Det kan være bolig, el, varme og en bil, hvis du bor på landet. Hvis den del, du ikke kan undvære, kan betales med, hvad du får, hvis du bliver arbejdsløs, så har du jo ikke noget problem, siger hun

Desværre er de færreste så heldige.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Der er rigtig mange, der har sat sig for dyrt. For to-tre år tilbage kunne vi gå på vandet, og politikerne sagde, vores største problem var mangel på arbejdskraft. Så kunne man jo lige så godt sætte sig i gæld helt op til skorstenen, for boligpriserne steg, så skorstenen rykkede bare hele tiden op af,” siger Lisbeth Burgaard.


Sådan gør du din økonomi fyringsklar:

  1. Få et overblik over, hvordan din økonomi har det nu. Lav et budget. Brug alle dine regninger og indbetalinger fra det seneste år til at få et overblik over udgifterne. Læg lidt til - eventuelt ved at runde beløbene op.
  2. Meld dig ind i en A-kasse. Tegn eventuelt en supplerende ledighedsforsikring, hvis gennemgangen af dit budget viser, at det vil være meget alvorligt for din økonomi, hvis du kommer på dagpenge.
  3. Prioriter. Hvad har du brug for, og hvad er bare rart at have? Brug budgettet til at overveje, hvad du kan skære ned på, hvis du bliver ledig.
  4. Overvej om der er måder, hvor du kan få ekstra indtægter. Kan du leje et værelse eller en garage ud.
  5. Kig dine lån efter. Er der noget, du kan afdrage ekstra på, før du bliver ledig? Eller kan dine lån lægges om, så de bliver billigere pr. måned?
  6. Har du ting, du egentlig godt kan undvære? Hvis budgettet bliver stramt, så sælg på auktion, loppemarked eller i Den Blå Avis.
  7. Spar hvor du kan. Gå efter tilbuddene. Slå dig eventuelt sammen med andre. Det sparer benzin, hvis du skal køre efter tilbuddene, og I kan dele, hvis tilbuddene kræver, der skal købes en større mængde, end du selv har brug for.
  8. Lav en slagplan. Beslut hvad du vil gøre, og i hvilken rækkefølge hvis du bliver ledig.
  9. Og husk – vær god ved din partner. Det er billigere at være to om husholdningen.