Tæt på verden: Er der en vej ud af kaos?

30. jun 2011
Fattige Yemen synker længere ned i politisk, økonomisk og humanitært kaos. Frygtløst fortsætter oppositionen. Magtkamp forhindrer en løsning

Mens demonstranterne i Yemens hovedstad Sanaa råber slogans imod præsident Salehs 33-år gamle tyranniske styre, og danser med ceremonielle knive for at vise deres kampiver, angriber regeringsstyrkernes luftvåben og artilleri landsbyer, der styres af stammeledere.

Yemen har, siden præsidentpaladset blev bombet den 3. juni, været i en slags våbenstilstand, hvor folk dagligt bliver dræbt. Den 69-årige præsident Saleh blev såret under angrebet og er under behandling i Saudi Arabien.

Modstridende oplysninger kommer dagligt om muligheden for, at han vil holde en tale eller give et interview. Han er vansiret af brandsår og svækket. Rygterne svirrer om chancen for, at han trækker sig og tillader nye valg.

Både USA og Saudi Arabien har vredet armene om på ham, for at han skal forsvinde ud af yemenitisk politik, men trods hans tilstand er det ikke lykkedes. Forhandlinger ledet af Golfstaterne førte ikke til noget.

Den 22. maj sprang Saleh for tredje gang i målet og brød de forhandlede aftaler. Efterfølgende blev paladset bombet.

Den fungerende præsident, Abdu Rabu Mansoor Hadi, benægter, at Saleh er på trapperne. Men han vil holde en tale "om få timer".

Overfor CNN oplyste Hadi onsdag, at der findes en ny FN-sponsoreret fredsaftale. Oppositionen forventes at afvise, fordi udkastet ikke forudsætter præsidentens øjeblikkelige afgang.

Borgerkrig på lavt blus

Onsdag blev mindst 26 yemenitiske soldater og 17 al-Queda islamister dræbt i et sammenstød i en af Yemens sydlige by Zinjibar.

Netop Zinjibar blev i maj invaderet af islamitiske styrker, hvilket var et stort nederlag for kampen imod terrorrister. I de seneste dage er der ankommet somaliske forstærkninger.

Onsdag blev regeringens forsøg på at generobre strategiske positioner slået tilbage trods støtte fra luftvåbnet, der i øvrigt også fejlagtigt bombede en bus og dræbte fem og sårede 12 civile.

Antallet af dræbte demonstranter er ca. 250 med over 3.000 sårede. En positiv udvikling blandt demonstranterne, der har oprettet en teltby udenfor Sanaas universitet, er, at forskellige stammefolk og samfundsgrupper pludselig kommer i kontakt med hinanden.

Se et galleri med fotos fra de seneste dage i Yemen.

[pagebreak]Økonomien kollapser

Myndighederne i ludfattige Yemen siger til Reuters, at måneders konflikt har kostet landet 22 milliarder kroner. Lige nu appellerer de til venner i det internationale samfund om donationer på 7-8 milliarder kroner til igangværende projekter.

De menneskelige omkostninger i det yderst fattige land med 24 millioner indbyggere er enorme. Priserne på nogle former mad og vand er tredoblet. Folk har svært ved at købe brændstof til f.eks. kogning af vand. Antallet af interne flygtninge er over 40.000 og stigende.

FNs fødevareprogram er alvorligt bekymret over tilstandene. Organisationens leder i Yemen siger, at situationen aldrig har været værre, og at den humanitære krise er voldsom.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Allerede før den politiske krise, var Yemen blandt verdens allermest usikre lande hvad angår fødevaresikkerhed.

Over en halv million mennesker behøver hjælp. Donorer banker ikke på døren.

Al-Qaeda et problem

USA, Saudi Arabien og de vestlige lande har forlovet sig inderligt med præsident Ali Abdullah Salehs 33 år gamle tyranniske styre, fordi han garanterede en indsats imod islamitiske styrker i landets sydlige del. De er tæt allierede med al-Qaeda.

Islamisterne har utvetydigt tilkendegivet, at de agter at styrke deres position i Yemen og udføre aktioner både i landet og ude i verden fra den base. USA har efter et års pause genoptaget sine særdeles upopulære, hemmelige opperationer og angreb med droner. Det bekræftes af vicepræsident Hadi.

En anden aktør i stridighederne imod præsident Saleh er den svært bevæbnede leder af Hashid, en koalition af yemenitiske stammer, der har hovedkvarter i hovedstaden.

Afhoppere

Andetsteds hoppede 300 soldater onsdag af for at kæmpe sammen med præsident Ali Abdullah Salehs fjender. Tabet af prestige i den forbindelse er stort, fordi afhopperne kom fra de frygtede sikkerheds- og politistyrker samt den Republikanske Garde.

Lige siden demonstrationer imod styret indledtes i februar har der været deserteringer fra militæret og politiet til demonstranterne og forskellige stammeledere. Den mest prominente er en general, som nu udkommanderer sine folk til at beskytte demonstranterne i hovedstaden Sanaa.

General Mohsin al-Ahmar, der i øvrigt er i familie med præsidenten, er blandt lederne i oppositionen. Han forsikrer, at oprørerne vil fortsætte samarbejdet med USA og SaudiArabien imod islamisterne. Amerikanerne er meget upopulære i Yemen.

[pagebreak]Ustabilitet

Saudi Arabien er det styrtende rige og velbevæbnede naboland, der indædt gør sit for at blokere for alle de arabiske folkeoprør imod etablerede despoter. På det lag er de allierede med USA.

Præsident Ali Saleh er i Saudi Arabien til behandling, og iagttagere tvivler på, om han får lov at komme tilbage, svækket fysisk og politisk, som han er. Det betyder ikke nødvendigvis den forandring, som demonstranterne ønsker.

Præsidentens hjemkomst kan betyde borgerkrig for fuld udblæsning. Folk i Yemen er bevæbnet til tænderne.

Sauderne har gjort deres for at destabilisere Yemen og svække Saleh. I den første Golfkrig støttede han Saddam Husseins invasion af Kuwait, hvilket medførte at Saudi Arabien udviste en million yemenitiske gæstearbejdere.

Under Yemens borgerkrig i 1994 støttede naboen den socialistiske løsrivelsesbevægelse i syd. I årevis har sauderne stået bag Hashid sammenslutningen af stammer, der modarbejder Saleh.

I det nærliggende kongerige Bahrain slog al-Khalifa styret meget brutalt ned på demonstranterne og dræbte mange. Da det ikke var nok til at lægge låg på uroen invaderede Saudi Arabien landet for at få sin version af orden genoprettet.

Hvem placerede bomben?

Bomben, der sårede præsident Saleh, dræbte en af hans sønner samt indenrigsministren, efterretningschefen, sikkerhedsrådgiveren og andre ledere. Den menes at være plantet inde i paladsets moske. Eksplosionen skete under fredagsbønnen.

Den mellemøstlige nyhedstjeneste Al Bawaba, citerer en palæstinensisk avis for, at yemenitiske kilder mener, den ansvarlige meget vel kan være præsident Ali Abdullah Salehs egen bror, kommandant for den republikanske garde.

Årsagen skulle være privat hævn, fordi præsidenten tidligere har dræbt broderens søn. Broderen blev afskediget fra hæren, men fik lov at tage til USA. Senere fik han lov at komme retur og overtog i maj ledelsen af garden.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.