7 ud af 10 ensomme danskere svarer i undersøgelse, at coronakrisen har fået dem til at føle sig endnu mere alene. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Ensomheden er eksploderet under corona

20. jun 2020, 09:36
Ny måling fra Røde Kors viser, at antallet af danskere, der betegner sig selv som svært ensomme, er fordoblet under coronakrisen.

Nedlukningen under coronakrisen har betydet, at antallet af svært ensomme danskere er blevet mere end fordoblet og nu udgør en femtedel af befolkningen. Samtidig svarer 7 ud af 10 ensomme danskere, at coronakrisen har fået dem til at føle sig endnu mere alene, skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Sosu’en Hanne får energi af øget anerkendelse: 'Pludselig blev vi kaldt hverdagens helte'

Det fremgår af en måling fra Voxmeter udført for Røde Kors. Målingen har undersøgt graden af ensomhed blandt 1003 repræsentativt udvalgte danskere efter samme metode, som blev anvendt, da Sundhedsstyrelsen undersøgte ensomhed i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017.

19,9 procent af de adspurgte angiver at være svært ensomme mod 8 procent i 2017. Samtidig er hver tiende bekymret for at miste sociale relationer eller dele af deres netværk som følge af corona.

- Det kommer ikke bag på os, at ensomheden vokser under corona, men det er chokerende, at der er kommet flere end dobbelt så mange svært ensomme. Tallene viser, at de danskere, der var ensomme i forvejen, føler sig endnu mere isolerede. Problemet rammer hårdest blandt de unge mellem 18 og 29 år. Coronakrisen virker som fremkaldervæske, hvor problemer forstærkes blandt dem, som i forvejen har det svært, siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

Han advarer mod at tro, at de sociale konsekvenser af corona forsvinder og efterlyser en national handlingsplan mod ensomhed.

- Ensomheden går ikke væk, fordi samfundet lukker mere op. Der er stadig mange, som ikke går ud på grund af smitterisikoen. De her tal skriger på, at vi står sammen som samfund og finder løsninger for alle dem, som lider under følgevirkningerne af krisen, siger Anders Ladekarl.

Han henviser til, at Røde Kors frem til den 2. juli holder 15 folkemøder i 12 danske byer, hvor civilsamfund, kommuner og virksomheder skal drøfte, hvordan samfundet bedst kan hjælpe de danskere, der har det sværest.

Professor Michael Bang Petersen fra institut for statskundskab ved Aarhus Universitet leder Hope-projektet, der løbende måler danskernes reaktioner på corona-krisen. Ifølge Michael Bang Petersen tyder foreløbige resultater ikke på, at der er sket en eksplosion af ensomhed generelt.

- Vi ser særligt oplevelser af ensomhed og stress hos grupper, der også har det svært uden for corona-tiden. Det er især de yngre, der føler sig stressede og alene, siger Michael Bang Petersen.

Hope-projektets måling af ensomhed, offentliggjort den 22. april, viste, at 29 procent af de 18-34-årige følte sig ensomme, mens det gjaldt 19 procent af de personer, der var over 56 år.